Teknologi

Chatbot AI akan muncul di Whataspp anda

MENTERI Komunikasi Fahmi Fadzil mengumumkan pelancaran chatbot baharu berkuasa AI dalam aplikasi WhatsApp tidak lama lagi dalam usaha untuk memerangi penyebaran maklumat salah.

Beliau berkata, alat inovatif tersebut bertujuan untuk mengesahkan kesahihan maklumat yang dikongsi di platform berkenaan yang digunakan secara meluas di seluruh negara.

“Pada sesi ini, saya menyebut pembangunan aplikasi WhatsApp atau chatbot yang akan kami lancarkan tidak lama lagi untuk membantu mengesahkan topik atau kandungan yang diedarkan.

“Pada masa ini, ia berfungsi dengan teks tetapi saya telah meminta ia juga harus mengendalikan video dan imej. Menggunakan AI, kami akan dapat mengesahkan sama ada video itu sudah lama.

“Jika apa-apa tindakan telah diambil atau apa sebenarnya kandungannya,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas pelancaran program Jelajah HAWANA Bersama Siswa 2024 yang diadakan sempena Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024 di Auditorium Pustaka Negeri di sini, hari ini.

Fahmi berkata, walaupun pengesahan teks hampir sedia untuk dilancarkan, ciri masa depan mungkin termasuk pengesahan imej dan video.

“Ramai orang berkongsi video daripada platform seperti Facebook atau TikTok di WhatsApp dan sering mendapatkan pengesahan mengenai isu ini. Ini mungkin ciri masa depan tetapi pengesahan teks hampir sedia untuk dilancarkan serta-merta,” katanya.

Walaupun aplikasi itu belum mempunyai nama lagi, Fahmi menyatakan pilihan WhatsApp berikutan penggunaannya yang meluas di Malaysia.

“Kami melihat rakyat Malaysia sangat selesa dengan WhatsApp dan banyak maklumat salah disebarkan melalui platform ini. Jadi, kami akan bawa memerangi berita palsu ke WhatsApp,” tambahnya.

Ketika ditanya mengenai masa tindak balas pengesahan AI, Fahmi berkata ia mengambil masa beberapa saat sahaja.

“Saya telah menguji sistem itu dan ia agak cekap. Kami juga memastikan ia boleh berinteraksi dalam beberapa bahasa termasuk bahasa Melayu, Inggeris, Cina dan Tamil,” jelasnya.

Mengenai kebimbangan tentang aspek keselamatan, Fahmi memberi jaminan beliau tidak melihat sebarang isu keselamatan berbangkit menerusinya tetapi menekankan kepentingan berwaspada apabila menerima maklumat melalui media sosial atau mesej dalam talian.

“Sementara kita berada di peringkat akhir persiapan sebelum pelancaran rasminya, saya menggesa semua rakyat Malaysia supaya sentiasa berhati-hati dengan sebarang maklumat yang diterima. Jika tidak pasti, jangan kongsi,” tambahnya.

Sementara itu, program itu bertujuan merapatkan jurang antara profesional kewartawanan dan pelajar dari pelbagai institusi pengajian tinggi termasuk Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Swinburne.

Sehubungan itu, Fahmi berpendapat program itu amat berharga untuk memupuk hubungan dan perkongsian pengetahuan antara wartawan berpengalaman dan generasi profesional media akan datang.

“Harapan saya ialah kita boleh terus mengadakan program seperti ini dalam acara HAWANA akan datang, ini akan menyemarakkan perbincangan dan penglibatan dengan lebih ramai ahli masyarakat,” tambah Fahmi.

Turut hadir Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Hal Ehwal Korporat, Penerangan dan UKAS) Datuk Abdullah Saidol.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button