Sukan

Liu Yujie semakin hampir bergelar juara

Hujan pada sebelah pagi sedikit menjejaskan tumpuan pemain apabila tidak ada seorang pun berjaya melakukan pukulan di bawah par selepas tiga hari Kejohanan Golf Amatur Terbuka Malaysia Edisi ke-119 berlangsung di Kelab Golf Tiara & Country di sini hari ini.

Begitupun kelegaan buat dua pemain negara, Andrew Yap Yung Cheng dan Zia Iqmal Abdul Rashid muncul sebagai pendahulu bersama seorang lagi pemain dari Vietnam, Nguen Anh Minh apabila masing-masing menyamai par 216 pukulan.

Andrew yang baru menjuarai Kejohanan golf Terbuka Amatur Peugeot Selangor ke-48
di Kelab Golf Negara Subang (KGNS) di Petaling Jaya, Selangor, awal bulan ini dilihat mampu meraih gelaran keduanya.

Biarpun hujan turun pada sebelah pagi sedikit menjejaskan tumpuan pemain namun pemain itu mampu beraksi cemerlang apabila melakukan catatan dua bawah par 70 untuk keseluruhan mengumpul 216 pukulan.

Sudah pastinya saingan hari terakhir esok menjadikan edisi ke-119 paling sengit untuk menentukan kejuaraan milik siapa.

Mengekori rapat adalah pendahulu hari kedua, Hariz Hezri apabila gagal mengekalkan prestasi untuk berada di kedudukan kedua berkongsi bersama tiga pemain dari Korea.

Hariz yang juga juara Kejohanan Golf Jemputan Junior RSGC-SportExcel kelapan Jun lalu berkongsi kedudukan bersama Park Jae Min, Jun Hee Choi dan Seung Hyun Pi apabila masing-masing mencatat 217 pukulan.

Sementara itu bagi kategori wanita pula, pemain remaja dari China, Liu Yujie semakin pasti bergelar juara apabila dia berjaya mencatat 12 bawah par 204 pukulan.

Pemain berusia 13 tahun itu mempamerkan aksi paling mantap apabila mencatat enam bawah 66 pukulan pada saingan hari ketiga.

Berbekalkan kelebihan sembilan pukulan Yujie mengatasi pemain wanita negara yang juga pemenang pingat emas di Sukan SEA Kemboja 2023, Ng Jing Xuen yang berada di tempat kedua.

Jing Xuen beraksi cemerlang apabila mencatat empat bawah par 68 pukulan untuk keseluruhan dia mengumpul 213 pukulan berkongsi kedudukan bersama pemain dari Thailand, Thitikarn Thapasit. – SM

(Visited 23 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button