Ekonomi

Lima negara yang memiliki nilai tukaran wata wang tertinggi

Mata wang tertinggi di dunia boleh diukur berdasarkan kadar pertukarannya terhadap mata wang lain atau berdasarkan nilai nominal mata wang itu sendiri.

Berdasarkan kadar pertukaran berbanding mata wang lain, beberapa mata wang yang mempunyai kadar pertukaran tinggi ialah:

Dinar Kuwait (KWD): Dinar Kuwait sering dianggap sebagai mata wang bernilai tertinggi di dunia berdasarkan kadar pertukarannya berbanding dolar Amerika Syarikat. Ini adalah mata wang rasmi Kuwait.

Dinar Bahrain (BHD): Dinar Bahrain mempunyai kadar pertukaran yang tinggi berbanding dolar Amerika Syarikat dan sering dianggap sebagai salah satu mata wang tertinggi di dunia.

Oman Rial (OMR): Oman Rial juga mempunyai kadar pertukaran yang tinggi dan digunakan sebagai mata wang rasmi di Oman.

Dinar Jordan (JOD): Dinar Jordan ialah satu lagi mata wang bernilai tinggi yang digunakan di Jordan.

British Pound Sterling (GBP): Pound Britain ialah mata wang tertinggi mengikut kadar pertukaran berbanding banyak mata wang lain, tetapi tidak sekuat beberapa mata wang Timur Tengah yang disebutkan di atas.

Sila ingat bahawa kadar pertukaran mata wang boleh berubah-ubah dari semasa ke semasa dan boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor ekonomi dan politik.

Walau bagaimanapun, jika anda bercakap tentang nilai muka mata wang itu sendiri (iaitu, nilai muka atau “harga” mata wang dalam denominasi tulen), maka sesetengah mata wang seperti Dinar Kuwait mempunyai denominasi tertinggi.

Sebagai contoh, satu Dinar Kuwait boleh mempunyai denominasi 20 atau 50 Dinar dalam wang kertas. Walau bagaimanapun, nilai nominal yang tinggi tidak selalu menggambarkan kuasa beli sebenar, kerana faktor inflasi dan harga barangan dan perkhidmatan di negara tersebut juga perlu dipertimbangkan.

(Visited 132 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button