Belang Bertempat

Lima mitos berkaitan dengan vaksin

KETIKA seluruh dunia berperang melawan pandemik Covid-19 dan senjata ampuh telah ditemui iaitu vaksin timbul golongan yang antivaksin dan ragu-ragu untuk mengambilnya ekoran bertebaran berita negatif berkaitan vaksin berkenaan.

Ini disiarkan mitos yang harus difahami oleh orang ramai berkaitan dengan vaksin.

  1. Penyakit berjangkit dapat dielakkan dengan gaya hidup sihat

Memang tidak menafikan bahawa gaya hidup sihat adalah kebiasaan yang baik. Namun, dia memberi amaran, kaedah ini tidak cukup efektif untuk mencegah jangkitan penyakit tertentu.

Fakta mengenai andaian ini dapat dilihat di Amerika Syarikat. Ketika vaksin campak ditemui di AS pada tahun 1963, penyakit itu secara beransur-ansur hilang.

Bahkan pada tahun 1974, pemerintah AS mengisytiharkan mereka bebas campak. Apa yang perlu digarisbawahi adalah bahawa corak dan gaya hidup warga AS dari tahun 1963 hingga 1974 tidak berubah. Artinya, peranan terbesar untuk hilangnya campak di AS adalah imunisasi atau vaksinasi. Ia bukan hanya gaya hidup sihat.

Keadaan ini mula berubah ketika di AS mula muncul fahaman atau kumpulan masyarakat yang meragui vaksin MMR (campak, taun, rubella). Kemudian diikuti oleh semakin banyak orang meragui peranan vaksin campak.

Akibatnya, pada tahun 2018 Amerika Syarikat kembali mengalami wabak campak. Ini disebabkan oleh banyak pendatang dari negara lain yang tidak diberi vaksin dan menolak vaksinasi.

2. Mitos bahawa kanak-kanak yang diberi imunisasi masih jatuh sakit

Walaupun mereka sakit, keparahan yang dialami oleh pesakit imunisasi sangat ringan. Kanak-kanak yang diimunisasi, ketika sakit, akan mengelakkan kecacatan dan kematian.

Dan jangan lupa, jika anda tidak diimunisasi dan anda tidak sakit, terima kasih kepada orang-orang yang diimunisasi. Itulah sebabnya kekebalan kawanan. Ketika kita berada di tengah-tengah orang yang sihat, kita tidak akan sakit.

3. Mitos bahawa vaksin mengandungi bahan berbahaya

Tanggapan ini salah. Vaksin yang dihasilkan secara besar-besaran mesti memenuhi syarat utama: selamat, berkesan, stabil, dan menjimatkan kos. Ini bermaksud ia adalah proses yang panjang.

Setelah dinyatakan selamat, negara ini digunakan oleh masyarakat luas dalam pemantauan. Kerana hanya ada satu penemuan kesan sampingan yang tidak diingini, ia dapat ditarik dan biasanya ia ditangkap pada fasa awal.

4. Mitos vaksin menyebabkan autisme autisme

Tidak ada hubungan antara kandungan vaksin dan autisme pada kanak-kanak. Ini telah terbukti dalam penyelidikan mendalam dan panjang, bahkan lebih dari 10 tahun. Thimerosal adalah salah satu ramuan vaksin yang dituduh mencetuskan autisme pada kanak-kanak. Thimerosal berfungsi sebagai pengawet vaksin.

Amerika Syarikat menghapuskan thimerosal pada tahun 1999 kerana bimbang ia boleh mencetuskan autisme. Tetapi kenyataannya, setelah thimerosal dihentikan, kadar autisme di Amerika Syarikat tidak turun.

Bilangan autisme sebenarnya telah meningkat. Ini bermaksud bahawa tidak ada hubungan antara autisme dan thimerosal.

Para penyelidik juga melihat tahap thimerosal di badan kanak-kanak dengan kanak-kanak autisme dan bukan autistik. Akibatnya, tidak ada perbezaan antara keduanya. Ini menguatkan lagi bahawa thimerosal tidak menyebabkan autisme, tetapi genetik.

Jadi jangan tertipu oleh tipuan dengan thimerosal yang menyebabkan autisme. Terdapat banyak kajian dan mudah untuk mencarinya di internet.

5. Mitos penyakit yang sudah ada vaksin, tidak perlu vaksin lagi

Ini juga jelas tipuan. Banyak kajian menunjukkan bahawa penurunan tingkat vaksinasi menyebabkan peningkatan penyakit spesifik yang ditahan oleh vaksin. Ini berlaku di Indonesia pada akhir tahun 2017. Awalnya wabak difteria terjadi di Jawa dan menyebar ke Sumatera. Kerajaan juga memutuskan untuk melakukan imunisasi nasional dan membuat imunisasi difteria percuma sehingga usia 19 tahun.

Di AS juga terjadi, pada tahun 2018 kadar imunisasi menurun dan muncul kembali. Polio telah muncul kembali di Papua, walaupun pernah diisytihar bebas polio dari WHO.

Rubela campak masih menjadi ancaman kerana banyak tipuan. Jadi berhati-hatilah, jika jumlahnya mulai turun dan kita menghadapi wabak ini sangat menderita.

(Visited 435 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button