Rencah Hidup

Lima individu terpaling menginspirasikan menurut Pak Ali

Pada suatu ketika dahulu, di sebuah kampung kecil di Malaysia, tinggal seorang tua yang bijak bernama Pak Ali. Dia terkenal di seluruh rantau ini kerana pengetahuan dan kebijaksanaannya, dan orang sering datang kepadanya untuk mendapatkan nasihat.

Pada suatu hari, sekumpulan anak muda bertanya kepada Pak Ali siapakah individu yang paling berpengaruh di Malaysia pada pendapatnya. Pak Ali berfikir sejenak, kemudian dia berkata, “Terdapat ramai orang yang memberi impak di negara kita, tetapi yang benar-benar menonjol ialah mereka yang telah mendedikasikan hidupnya untuk membantu orang lain.”

Beliau kemudiannya meneruskan untuk memberitahu mereka kisah lima individu yang pada pendapatnya, paling berpengaruh di Malaysia.

Orang pertama yang diperkatakannya ialah seorang doktor bernama Dr Amalina. Dia telah menjadi tajuk utama untuk kerjanya dalam meningkatkan kesedaran tentang isu kesihatan mental di Malaysia, malah telah menyediakan laman web untuk memberikan sokongan kepada mereka yang bergelut dengan kemurungan dan kebimbangan.

Orang kedua ialah seorang pekerja sosial bernama Puan Sri Sharifah. Dia telah mengasaskan sebuah organisasi yang membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik mendapat akses kepada pendidikan, dan telah membiayai secara peribadi persekolahan lebih 500 kanak-kanak.

Orang ketiga ialah ahli politik bernama YB Hannah. Dia telah berjuang tanpa mengenal penat lelah untuk hak wanita dan telah berjaya mendesak beberapa undang-undang dan dasar yang melindungi wanita dan gadis daripada penderaan dan diskriminasi.

Orang keempat ialah seorang ahli perniagaan bernama Tan Sri Vincent. Dia telah membina sebuah syarikat yang berjaya, tetapi juga terkenal dengan kedermawanannya. Dia telah menderma berjuta-juta dolar untuk pelbagai tujuan, termasuk penjagaan kesihatan, pendidikan, dan bantuan bencana.

Akhirnya Pak Ali bercerita tentang seorang atlet muda bernama Datuk Lee. Beliau telah memenangi pelbagai pingat emas untuk Malaysia dalam pertandingan antarabangsa, tetapi juga dikagumi kerana kerendahan hati dan semangat kesukanan.

Semasa Pak Ali menghabiskan ceritanya, anak-anak muda diilhamkan oleh individu-individu ini yang telah memberi impak positif kepada negara mereka. Mereka menyedari bahawa pengaruh sebenar bukan datang dari kekayaan atau kuasa, tetapi dari keinginan tulen untuk membuat perubahan dalam kehidupan manusia.

(Visited 108 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button