Ekonomi

Kerajaan benarkan KWSP dikeluarkan sekali lagi – PM

SUDAH adakah yang melompat bintang kegembiraan dengan berita yang diumumkan ini? Ya, kerajaan akan membenarkan satu lagi pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Beliau berkata, kerajaan memutuskan perkara ini kerana menyedari bahawa masih ramai yang bergelut susulan  kesan pandemik Covid-19 yang melanda.

Justeru kata Ismail Sabri, Kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran khas dana KWSP sehingga RM10,000.

Beliau mengumumkannya pada sidang media hari ini.

Kata Perdana Menteri lagi, terdapat gesaan yang semakin meningkat untuk Putrajaya membenarkan pengeluaran KWSP bagi mereka yang bergelut untuk memenuhi keperluan hidup.

Sebelum ini, bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengetuai gesaan untuk pengeluaran KWSP dan mencadangkan kepada Kerajaan, cara dana persaraan itu boleh menambah simpanan ahlinya.

Baru-baru ini, ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang enggan menyokong langkah itu, menggesa kerajaan membenarkan satu lagi pusingan penarikan diri.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz memberi amaran bahawa KWSP perlu menjual lebih banyak asetnya di luar negara jika kerajaan membenarkan pengeluaran sekali lagi sebanyak RM10,000.

Ahli KWSP telah dapat mengakses sehingga RM71,000 daripada dana pencen mereka melalui tiga program pengeluaran KWSP sebelum ini, yang berjumlah RM101 bilion.

Susulan itu, KWSP berkata, sejumlah 6.1 juta ahli atau 48% ahlinya di bawah umur 55 tahun kini mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 dalam tabung persaraan mereka. – SM

(Visited 213 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button