Nasional

KPNHEP kaji cadangan benarkan GLC kendali pek minyak masak

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akan mengkaji cadangan untuk membenarkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mengendalikan pembungkusan pek minyak masak bersubsidi bagi mengekang kebocoran.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, ia sedang dipertimbangkan dan mereka akan mengkaji bagaimana GLC boleh membantu 300 syarikat berlesen dan pengagihan.

Mengenai laporan bahawa negeri menjual minyak masak dalam botol melebihi harga maksimum yang ditetapkan, beliau berkata peniaga terbabit diminta mematuhi harga ditetapkan yang berkuat kuasa Isnin.

Beliau berkata walaupun terdapat peruntukan yang membenarkan kementerian mengambil tindakan, mereka cuba mengelak daripada mengambil tindakan tegas.

“Tetapi jika ini berterusan, kita perlu mengambil tindakan untuk mengelak ia memberi kesan kepada pengguna,” katanya selepas melawat gerai pameran kementerian pada pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia 2022 di Taman Ekspo Agro Malaysia Serdang di sini semalam.

Mengenai isu berasingan, Nanta menambah bahawa pek minyak masak yang ditemui hanyut di perairan Indonesia bukan milik Malaysia, dan berdasarkan maklumat yang diterima, ia adalah milik Indonesia.

(Visited 182 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button