Nasional

Kewujudan rumah kediaman dijadikan rumah penginapan perlu dikawal – MOTAC

KEMENTERIAN Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) meminta semua pengusaha premis penginapan berlesen di bawah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk mendaftar sebagai Premis Penginapan Pelancong (PPP) di bawah MOTAC selaras dengan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482].

Dalam satu kenyataan, MOTAC memaklumkan ia bertujuan untuk mengawal kewujudan rumah kediaman yang dijadikan rumah penginapan atau inap desa yang semakin bertambah selain membolehkan pengusaha mematuhi syarat yang dikenakan, serta mengelakkan sebarang aduan daripada pihak pengguna.

Pelaksanaan ini juga bertujuan untuk mengelakkan premis penginapan pelancongan dijadikan tempat transit kepada penjenayah berikutan ia tidak mempunyai sebarang maklumat keluar masuk pelancong seperti hotel.

“Merujuk kepada statistik MOTAC, hanya 4,771 premis telah berdaftar sebagai PPP sedangkan masih banyak premis penginapan berlesen dan beroperasi di seluruh negara belum memohon pendaftaran di bawah MOTAC.

“Selain pendaftaran di bawah MOTAC adalah mandatori seperti ketetapan Akta 482, semua premis penginapan perlu berdaftar sebelum sebarang tindakan penguatkuasaan di ambil pada masa akan datang,” kata kenyataan itu.

Ujar MOTAC, pendaftaran tersebut boleh dilaksanakan secara atas talian melalui Sistem Pelesenan dan Penguatkuasaan Pelancongan atau Tourism Licensing and Enforcement System (TOURLIST) atau www.tourlist.gov.my.

Pada masa yang sama juga, MOTAC mengingatkan semua premis penginapan yang telah berdaftar sebagai PPP dan memenuhi syarat penggredan diminta untuk mengemukakan permohonan penggredan kepada Pejabat MOTAC Negeri berkenaan.

“Pelbagai insentif akan dapat dinikmati oleh premis yang telah diberikan penggredan oleh MOTAC.

“Antaranya adalah pengambilan pegawai dagang atau pekerja asing, insentif cukai daripada Malaysian Investment Development Authority (MIDA), bantuan kewangan daripada Kerajaan dari masa ke semasa dan juga membantu mempromosikan premis sama ada di dalam atau di luar negara,” kata kenyataan itu.

Oleh itu, MOTAC menyeru semua pengusaha premis penginapan yang layak untuk pendaftaran dan penggredan PPP mengambil peluang ini untuk berdaftar dan seterusnya diberikan penggredan di bawah MOTAC.

Garis Panduan Pendaftaran Premis Penginapan Pelancong, Garis Panduan Penggredan Premis Penginapan
Pelancong dan Kriteria Penggredan boleh dirujuk di lama sesawang MOTAC. – SM

(Visited 137 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button