Nasional

Kerajaan perlu adil kepada semua, bukan hanya timbalan menteri sahaja

Sekiranya seorang timbalan menteri diizinkan meluangkan masa bersama keluarganya di luar negeri, begitu juga dengan rakyat Malaysia yang mempunyai pasangan yang tinggal di luar negara.

Bukan itu sahaja, ibu bapa yang uzur tinggal di kampung juga sukar diziarahi dan rakyat keseluruhan akur dengan situasi semasa.

Namun kelonggaran yang diberikan kepada timbalan menteri menjadi kemarahan kepada orang ramai.

Kumpulan Sokongan Pasangan Asing (FSSG) dilaporkan juga mendesak pemerintah untuk mempercepat proses yang sewajarnya untuk menyatukan kembali keluarga yang dipisahkan oleh batas fizikal dan juga kewarganegaraan.

Bina Ramanand yang mewakili kumpulan itu berkata, walaupun “luar biasa” bahawa wakil menteri wilayah persekutuan Edmund Santhara dibenarkan bersama keluarganya di New Zealand, dia berharap perkara yang sama dapat diberikan untuk keluarga lain.

“Pasangan dan anak-anak bukan warganegara telah terpisah dari keluarga mereka di Malaysia selama berbulan-bulan, walaupun ada banyak permohonan kepada jabatan imigrasi,” katanya.

“Pasangan asing yang tinggal di Malaysia ketika bekerja dari jauh untuk syarikat multinasional tidak hanya ditolak pas lawatan sosial jangka panjang (LTSVP), mereka juga diminta untuk meninggalkan negara ini juga.”

“Bukankah keluarga ini mempunyai hak untuk tinggal bersama di Malaysia? Kami meminta perdana menteri untuk memperlakukan warga biasa  sewajarnya, ”tambah Bina.

Pada 28 Februari, mantan perdana menteri Najib Razak telah mendedahkan bahawa timbalan menteri wilayah persekutuan Edmund Santhara telah berada di New Zealand selama hampir tiga bulan sekarang.

Ahli Parlimen Segamat telah terbang ke New Zealand pada 23 Disember dan belum kembali.

Semalam, Santhara menjelaskan bahawa Perdana Menteri Muhyiddin Yassin telah meluluskan cuti 55 hari untuk berada di New Zealand bersama keluarganya, sebahagiannya kerana isterinya sakit.

Laporan lain mendakwa bahawa keluarganya adalah penduduk tetap di sana, sementara anak-anaknya belajar di Auckland. Juga dilaporkan bahawa keluarga tersebut telah meminta kewarganegaraan New Zealand 10 tahun yang lalu dan ingin membeli tanah tetapi permohonan itu tidak disetujui.

Auckland Sabtu lalu melaksanakan perintah berkurung berikutan satu kes Covid-19 dikesan.

Di Malaysia lebih seribu kes wabak berkenaan dicatatkan hari ini.

Anggota Majlis Tertinggi Umno, Mohd Puad Zarkash hari ini mempersoalkan mengapa seorang timbalan menteri dibenarkan cuti untuk menjadi ibu bapa yang bertanggungjawab apabila orang ramai tidak dibenarkan melintasi sempadan daerah dan negeri untuk bersama keluarga.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button