Nasional

Kerajaan haramkan 400 laman mengandungi pedofilia, lucah kanak-kanak setakat Ogos

Kerajaan melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengharamkan kira-kira 400 laman web yang mengandungi kandungan pedofilia dan pornografi kanak-kanak setakat Ogos tahun ini.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff (Rantau Panjang–PAS) berkata ini adalah sebahagian daripada usaha kementerian memastikan penggunaan media sosial selamat dengan kerjasama SKMM, khususnya melindungi kanak-kanak daripada jenayah seksual.

Bercakap di Dewan Rakyat hari ini, beliau berkata kerajaan juga telah menjalankan pelbagai program untuk tujuan itu. Ia termasuk perkhidmatan advokasi, pencegahan dan campur tangan, serta perkhidmatan sokongan sosial untuk keluarga dan kanak-kanak berisiko tinggi.

Siti Zailah berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah (Lenggong-BN) mengenai inisiatif kerajaan mencegah eksploitasi kanak-kanak secara dalam talian.

Beliau berkata kementerian telah bekerjasama dengan agensi kerajaan lain untuk membentuk Majlis Kebangsaan bagi Kanak-Kanak, serta jawatankuasa bertindak bersepadu bagi pengurusan isu sosial kanak-kanak di media sosial. Ia juga telah merangka Pelan Tindakan Perlindungan Kanak-Kanak (World Cyber) 2015.

Antara program advokasi ialah program Jelajah Kasih Kanak-Kanak Prihatin Rakyat, webinar keselamatan kanak-kanak, dan promosi kempen membasmi jenayah seksual dalam talian terhadap kanak-kanak.

Shamsul kemudian bertanya sama ada kementerian berpuas hati dengan pencapaiannya. Beliau menekankan pendedahan polis Malaysia bahawa 30% jenayah seksual melibatkan kanak-kanak di bawah umur 18 tahun menggunakan platform sembang WhatsApp.

Mengenai perkara ini, Siti Zailah berkata kementerian tidak akan berpuas hati sehingga jenayah itu dihentikan sepenuhnya.

Beliau berkata kementerian juga telah bekerjasama rapat dengan polis berhubung perkara itu.

“Namun, undang-undang dan penguatkuasaan sahaja tidak mencukupi. Kita perlu memberi penekanan kepada kesedaran, yang harus bermula daripada keluarga dan masyarakat,” tambahnya.

 

(Visited 146 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button