Politik

Kerajaan Anwar hilang keabsahan bila ahli parlimen Sabah keluar Bersatu?

Jika benar, seperti yang dilaporkan, empat atau lima ahli parlimen Sabah Bersatu telah keluar parti, maka mereka telah melanggar undang-undang anti-lompat (AHL).

Taufek Tun Dr Ismail dalam suratnya kepada Malaysiakini berkata akibatnya Ahli Parlimen tersebut akan berhenti menjadi ahli Dewan Rakyat

Kerusi mereka akan menjadi kosong dan pilihanraya kecil perlu diadakan.

Undi percaya Perdana Menteri Anwar Ibrahim pada 19 Disember akan kurang lima undi.

Undang-undang adalah jelas. Perkara 49A baru Perlembagaan Persekutuan menyatakan:

“49A. (1) Tertakluk kepada peruntukan Perkara ini, seseorang ahli Dewan Rakyat hendaklah terhenti menjadi ahli Dewan Rakyat itu dan kerusinya hendaklah menjadi kosong serta-merta pada tarikh kekosongan santai ditubuhkan oleh Speaker di bawah Fasal (3) jika:

(a) telah dipilih ke Dewan Rakyat sebagai ahli parti politik

(i) dia meletakkan jawatan sebagai ahli parti politik; atau

(ii) dia tidak lagi menjadi ahli parti politik”

Oleh itu, adakah empat atau lima ahli parlimen itu ahli parti politik Sabah Bersatu semasa mereka dipilih?

Adakah mereka telah meninggalkan Bersatu Sabah?

Jika jawapan kepada dua soalan di atas adalah “Ya”, maka mereka telah melanggar Perkara 49A(1)(a).

Jika ya, apa yang berlaku seterusnya? Seorang ahli parlimen perlu memberi notis bertulis kepada speaker Dewan Rakyat bahawa terdapat kekosongan jawatan di Dewan di bawah Perkara 49A.

Speaker kemudiannya akan memastikan bahawa terdapat kekosongan itu dan memaklumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh 21 hari dari tarikh dia menerima notis itu.

Kekosongan tersebut perlu diisi dalam tempoh 60 hari dari tarikh SPR menerima pemberitahuan daripada penceramah.

Undi percaya Anwar pada 19 Disember akan kurang lima undian, bergantung pada bila speaker menetapkan kekosongan itu.

Di bawah AHL, adalah tidak relevan sama ada Ahli Parlimen Bersatu Sabah bertanding di bawah gabungan GRS atau mana-mana gabungan lain. Apa yang hanya relevan dari segi undang-undang ialah keahlian parti dan sama ada mereka telah meninggalkan parti politik mereka.

Sungguh, ada yang tertanya-tanya mengapa Ahli Parlimen Bersatu Sabah melakukan ini, mengetahui AHL. Atau mungkin mereka tidak menyedari melakukannya? Yang ini lebih menakutkan.

Semua ahli dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah mengumumkan keluar meninggalkan parti itu.

Ketua Pimpinan Bersatu Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, keputusan itu dibuat setelah mempertimbangkan keadaan landskap politik negara ketika ini terutama di Sabah.
Hajiji yang juga Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) itu berkata, semua bekas ahli Bersatu termasuk beliau akan menubuhkan sebuah parti tempatan baharu tetapi buat masa ini akan menjadi ahli GRS.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button