Ekonomi

Kemerosotan minyak sawit dijangka semakin teruk

KUALA LUMPUR: Minyak sawit kehilangan tonggak sokongan utama selepas pengeluar utama Indonesia menarik balik larangan eksport, membuka jalan kepada harga terus merosot apabila bekalan semakin meningkat dan permintaan merosot.

Niaga hadapan telah merosot hampir 6% minggu ini. Presiden Joko Widodo lewat semalam berkata eksport boleh disambung semula mulai 23 Mei. Ini selepas mempertimbangkan penambahbaikan dalam bekalan dan harga domestik, serta 17 juta pekerja dalam industri itu, katanya.

Larangan Indonesia, yang dikenakan sejak 28 April, merupakan salah satu tindakan perlindungan tanaman terbesar sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang menghalang eksport minyak bunga matahari dan memburukkan lagi kekurangan global. Minyak sawit digunakan dalam segala-galanya daripada makanan kepada sabun kepada bahan api, dan langkah Indonesia telah meningkatkan lagi harga, walaupun ia telah berundur kerana permintaan yang lemah oleh pembeli utama.

Minyak tropika mungkin jatuh kepada RM5,000 satu tan menjelang Julai atau Ogos kerana bekalan yang mencukupi di pasaran, kata Tajgir Rahman, pengurus besar perdagangan minyak dan gandum di Savola Foods. “Banyak kemusnahan permintaan telah berlaku dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana sawit telah menjadi mahal.”

Data daripada juruukur kargo menunjukkan eksport minyak sawit Malaysia menyusut ke India dan China, dua negara pengimport terbesar, pada separuh pertama Mei walaupun secara keseluruhan penghantaran meningkat. Harga yang tinggi telah membantutkan permintaan dari kedua-dua negara, dengan situasi China diburukkan lagi oleh penutupan ketat Covid-19.

Niaga hadapan penanda aras di Kuala Lumpur kali terakhir didagangkan pada RM6,007 satu tan lewat semalam. Peniaga veteran Dorab Mistry meramalkan awal bulan ini bahawa minyak sawit mungkin tenggelam kepada RM5,000 menjelang Jun dan RM4,000 menjelang September sebaik Indonesia melonggarkan larangan eksportnya dan perang di Ukraine diselesaikan.

 

(Visited 435 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button