Ekonomi

Kembangkan perniagaan, Focus Point labur RM16 juta

FOCUS Point Holdings Bhd akan melabur RM16 juta ke atas cawangan tambahan untuk segmen optik, makanan dan minuman (F&B) pada tahun kewangan semasa.

Ini mewakili peningkatan 15.2% daripada pelaburan RM13.57 juta tahun lepas.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Liaw Choon Liang berkata syarikat itu akan membuka sehingga 15 cawangan baharu dalam segmen optik untuk menjadikan jumlah keseluruhan sehingga 197.

Antaranya ialah dua cawangan baharu di bawah jenama Optometris Anggun, yang merupakan antara tiga yang akan dibuka menjelang akhir tahun ini.

Dalam segmen F&B, ia menjangkakan menambah tiga atau empat lagi kedai baharu kepada 10 cawangan sedia ada.

Pada sidang media selepas mesyuarat agung tahunan syarikat hari ini, Liaw melahirkan keyakinan dengan keadaan semasa ekonomi Malaysia.

“Seperti yang anda lihat, pusat membeli-belah penuh sesak dengan orang ramai. Saya akan katakan ia lebih baik daripada prestasi pra-Covid-19,” katanya.

Liaw berkata segmen optik akan terus memacu perniagaan syarikat pada TK2022. Ia menyumbang 82% daripada keuntungan bersihnya sebanyak RM14.048 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2021.

Segmen F&B menyumbang 15% daripada keuntungannya manakala perniagaan pembedahan Lasik menyumbang kepada 3% daripada keuntungannya.

Liaw berkata penutupan semasa di China hanya memberi “impak kecil” pada prestasinya, memandangkan ia juga mendapatkan bahannya dari Eropah, Jepun dan Korea Selatan.

Beliau berkata, kenaikan gaji minimum kepada RM1,500 baru-baru ini juga memberi impak minimum kepada syarikat memandangkan ramai pekerjanya sudah memperoleh jumlah itu.

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa tekanan inflasi telah memaksa syarikat itu menaikkan harga produk F&Bnya.

“Kami masih memantau keadaan itu kerana terdapat juga kekurangan bahan seperti tepung,” kata Liaw yang turut berharap agar tidak ada penyelarasan harga tambahan.

(Visited 553 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button