Luar Negara

Keluarga Rishi Sunak jadi tumpuan selepas dipilih sebagai PM Britain

RISHI Sunak menjadi Perdana Menteri Britain pertama dari kalangan bukan berkulit putih.

Sunak berketurunan India mengganti Liz Truss yang meletakkan jawatan selepas hanya 44 hari memegang jawatan itu, setelah mengaku gagal memikul mandat yang diberi.

Tumpuan adalah pada keluarga yang bersedia untuk berpindah ke No 10 kerana Rishi Sunak bersedia untuk menetap bersama isterinya yang kaya dan dua anak perempuan mereka. Sunak dilahirkan di Southampton pada tahun 1980 kepada ibu bapa India yang telah berpindah ke UK dari Afrika timur. Bapanya seorang GP dan ibunya menjalankan farmasinya sendiri.

Anak sulung daripada tiga orang anak, Sunak mendapat pendidikan di sekolah berasrama penuh swasta, Kolej Winchester, dan melanjutkan pelajaran dalam bidang politik, falsafah dan ekonomi di Universiti Oxford, di mana beliau dianugerahkan ijazah kelas pertama.

Dia kemudiannya memperoleh sarjana pentadbiran perniagaan (MBA) di Universiti Stanford, di mana dia bertemu Akshata Murty, bakal isterinya.

Murty, 42, adalah anak perempuan jutawan India NR Narayana Murthy, sering digambarkan sebagai Bill Gates of India, yang mengasaskan syarikat perisian Infosys.

Menurut laporan, anak perempuannya mempunyai 0.91% kepentingan dalam syarikat itu, bernilai kira-kira £700m. Dia belajar ekonomi dan Perancis di Claremont McKenna College swasta di California, kemudian memperoleh diploma di kolej fesyen sebelum bekerja di Deloitte dan Unilever dan belajar untuk MBA di Stanford.

Pasangan itu berkahwin di bandar asalnya di Bengaluru dalam majlis dua hari pada 2009 yang dihadiri 1,000 tetamu. Dua anak mereka, Krishna dan Anoushka, muncul bersama Sunak pada jejak kempen dalam pertandingan kepimpinan menentang Liz Truss semasa musim panas.

Murty menjalankan label fesyennya sendiri, Akshata Designs, dan juga pengarah firma modal teroka yang diasaskan oleh bapanya pada tahun 2010. Dia disenaraikan di LinkedIn sebagai pengarah firma modal dan ekuiti persendirian Catamaran Ventures, rangkaian gim Digme Fitness dan penjual pakaian lelaki New & Lingwood. Pada bulan April, ia telah mendedahkan bahawa Murty adalah seorang pemastautin UK yang tidak bermastautin, bermakna dia mengelak cukai UK ke atas pendapatan antarabangsanya sebagai balasan untuk membayar caj tahunan sebanyak £30,000. Tanpa status bukan dom itu, dia mungkin bertanggungjawab untuk lebih daripada £20 juta cukai UK ke atas durian runtuh ini, dilaporkan. Selepas bantahan awam, jurucakapnya mengumumkan dia akan mula membayar cukai UK ke atas pendapatannya di luar negara untuk melegakan tekanan politik ke atas suaminya. Sunak sendiri mengaku memegang kad hijau AS – menandakan hasrat akhirnya menjadi warganegara Amerika – sehingga Oktober 2021, beberapa bulan selepas menjadi canselor.
Dari 2001 hingga 2004 Sunak adalah seorang penganalisis untuk bank pelaburan Goldman Sachs, dan kemudiannya dia menjadi rakan kongsi dalam dua dana lindung nilai. Beliau telah dipilih sebagai Ahli Parlimen Richmond di North Yorkshire pada Mei 2015.

Beliau dipilih semula pada 2019 dengan majoriti 27,210. Antara 2018 dan 2019 beliau berkhidmat sebagai setiausaha parlimen negeri bagi kerajaan tempatan, sebelum memasuki kabinet pada 2019 sebagai ketua setiausaha kepada Perbendaharaan. Pada Februari 2020, beliau menjadi salah seorang canselor termuda dalam sejarah, dan beliau mengetuai belanjawan sepanjang wabak itu.
Sebagai ahli parlimen dan canselor, gaji kerajaan Sunak ialah £151,649. Sunak difahamkan memiliki empat hartanah, menurut laporan. Ini termasuk rumah agam tersenarai Gred II di kampung Kirby Sigston, berhampiran Northallerton, dalam kawasan pilihan rayanya di Richmond, yang dibeli dengan harga £1.5 juta pada 2015; dan rumah bandar lima bilik tidur di South Kensington, London, yang mencatat rekod terakhir dijual pada harga £4.5m pada 2010. Pasangan itu juga memiliki sebuah flat di South Kensington dan sebuah apartmen penthouse dengan pemandangan Lautan Pasifik di Santa Monica, California. Pasangan itu membuat senarai kaya Sunday Times buat kali pertama pada Mei 2022 dengan kekayaan gabungan £730m – menjadikan Sunak ahli politik pertama muncul dalam senarai itu sejak ia bermula pada 1989.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button