Nasional

Kak Long 7E buat hal lagi. Laporan polis dibuat kerana hina OKU

IPOH: Sebuah persatuan yang mewakili 150 orang kelainan upaya (OKU) di Perak membuat laporan polis terhadap pengguna Facebook Wan Nor Baizura atau lebih dikenali sebagai ‘Kak Long 7E’ kerana didakwa menghina masyarakat OKU.

Timbalan Presiden Persatuan Sahabat OKU Perak Muhamad Firdaus Ibrahim berkata laporan polis itu dibuat di balai polis Sungai Senam di sini pada 5.20 petang semalam bagi menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya terhadap wanita itu.

“Langkah ini diambil untuk mendidik bukan sahaja beliau, malah rakyat Malaysia, dengan harapan semua orang akan lebih peka dan menghormati golongan OKU.

“Tindakan merendah-rendahkan dan menghina OKU bukan satu permainan yang menyeronokkan. Kita ada perasaan dan ini perlu dihentikan,” katanya kepada pemberita di hadapan beberapa ahli persatuan yang membawa sepanduk bantahan selepas membuat laporan hari ini.

Muhamad Firdaus berkata mereka berharap pihak berkuasa sekurang-kurangnya mengarahkan Kak Long 7E melakukan khidmat masyarakat sebagai pengajaran kepada dirinya dan orang lain.

Tambahnya, persatuan itu mendesak agar Kak Long 7E menerima kemasukan kerana dia tidak mengaku sengaja memperlekehkan OKU dalam permohonan maafnya sebelum ini.

Wanita itu didakwa telah menghina dan memperlekehkan OKU melalui video yang dimuat naiknya yang menunjukkan dia meniru mimik muka dan gaya berjalan individu OKU.

Sementara itu, Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid mengesahkan menerima laporan polis itu ketika dihubungi Bernama.

“Kes itu telah dirujuk ke Terengganu kerana laporan awal dibuat di negeri itu,” katanya.

Laporan polis ini adalah yang terbaru dalam siri laporan polis yang dibuat oleh individu OKU dan persatuan yang mewakili OKU di beberapa negeri yang tersinggung dengan telatah wanita itu. -Bernama

 

(Visited 607 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button