Politik

JPPM akan panggil ahli MKT UMNO tentang jawatan Presiden, Timbalan tidak dipertandingkan

JABATAN Pendaftaran Pertubuhan (JPPM) akan memanggil ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai usul dua jawatan tertinggi parti yang tidak dipertandingkan.

Aizat Fikri Nasir berkata, beliau dimaklumkan perkara itu selepas bertemu JPPM semalam.

“Saya dipanggil (JPPM) untuk memberikan butiran lanjut mengenai laporan yang saya buat. JPPM mengambil maklum isu itu dan sedang menyemak Perkara 8(1) Perlembagaan UMNO,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Perkara 8(1) menyatakan, Perhimpunan Agung UMNO (PAU) adalah pihak berkuasa tertinggi parti dan haluan parti akan ditentukan berdasarkan kuasa dan perintahnya, tertakluk kepada perlembagaan dan peraturan.

Aizat juga berkata, JPPM memberi jaminan akan mempercepatkan siasatan dan menjalankan siasatan yang adil memandangkan UMNO kini sedang menjalankan pemilihannya secara berperingkat-peringkat sehingga 18 Mac ini.

“Saya harap presiden dan timbalan presiden dapat bersabar dan tidak mengeluarkan kenyataan mengelirukan. Biarkan JPPM menjalankan siasatannya secara adil dan bebas,” katanya.

Minggu lalu, JPPM memberi UMNO 60 hari untuk memberikan penjelasan terperinci mengenai usul itu yang diluluskan pada PAU baru-baru ini.

Aizat dan ahli UMNO Negeri Sembilan, Fiqri Firdaus membuat laporan itu kepada JPPM bulan lalu untuk meminta siasatan kemungkinan berlaku pelanggaran perlembagaan parti berhubung usul tiada pertandingan untuk dua jawatan tertinggi.

Mereka mendakwa pembentangan usul itu melanggar Perkara 10 Perlembagaan parti, selain menegaskan ia perlu dibentangkan dua minggu sebelum perhimpunan agung atau tujuh hari jika dibentangkan oleh MKT.

Pada 27 Januari lalu, Ketua Pengarah JPPM, Nawardi Saad berkata, mereka akan bertemu wakil UMNO pada minggu pertama Februari mengenai perkara itu.

Awal hari ini, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau yakin JPPM akan memberikan respons positif sebelum tempoh 60 hari berhubung usul tambahan yang diluluskan pada PAU 2022, baru-baru ini supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan parti.

“Saya yakin sebelum tempoh 60 hari kita dapat jawapan JPPM,” katanya pada sidang media di Parlimen.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri (TPM) turut menafikan dakwaan kemungkinan berlaku pelanggaran dalam perlembagaan parti, menyatakan parti itu sudah menjelaskan pelbagai peruntukan dalam perlembagaan kepada JPPM.

“Dengan perhimpunan agung sebagai pihak berkuasa tertinggi UMNO, usul tidak bertanding bukanlah satu isu,” katanya. – FMT – SM

(Visited 317 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button