Nasional

Johor berhasrat menjadi hab pembuatan peranti perubatan

KULAI: Menteri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi hari ini berkata Johor merupakan destinasi menarik bagi pelabur dan berpotensi menarik lebih banyak pengeluar peranti perubatan.

“Ketika negara melangkah ke fasa endemik, saya percaya lebih ramai pelabur melihat di Johor kerana lokasinya yang strategik dan akses kepada kemudahan penting.

“Dengan menambah baik kemudahan ini, Johor akan dapat menarik lebih ramai pelabur.

“Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) telah memaklumkan kepada saya terdapat lebih banyak pelaburan akan datang ke Johor. Kami akan membuat pengumuman apabila tiba masanya,” kata Onn Hafiz.

Beliau bercakap kepada media selepas menghadiri majlis pecah tanah kemudahan baharu Insulet Corp yang berpangkalan di AS di Senai di sini.

Turut hadir ialah naib presiden eksekutif Insulet dan ketua pegawai operasi Charles Alpuche dan pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri Lee Ting Han.

Insulet, yang membuat peranti penghantaran insulin pakai buang, melabur kira-kira AS$200 juta dalam tempoh lima tahun untuk kemudahan pembuatan baharu seluas 400,000 kaki persegi.

Onn Hafiz berkata pelaburan Insulet adalah satu peristiwa penting bagi Johor.

“Pelaburan itu bukan sahaja akan meningkatkan kemajuan ekonomi negeri, ia juga akan membantu mewujudkan peluang pekerjaan baharu. Kira-kira 500 pekerjaan baharu akan diwujudkan dengan pelaburan ini, yang akan memberi manfaat kepada penduduk di sini.

Lee menambah, dua lagi pengeluar peranti perubatan berminat untuk melabur di Johor.

“Kami akan mengumumkan butirannya dalam masa terdekat,” kata Lee.

Menteri besar itu turut mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Pelaburan Johor (JIC), yang menjadi platform bagi agensi negeri mengurangkan kerenah birokrasi dalam memudahkan pelaburan ke Johor.

“JIC mesti memastikan kemudahan menjalankan perniagaan dinikmati oleh persaudaraan perniagaan kami dan Johor terus sebagai destinasi pilihan untuk pelaburan yang menawarkan kualiti hidup yang dicemburui, merangkumi kedua-dua kemajuan dan tradisi,” kata Onn Hafiz.

(Visited 221 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button