Nasional

“Berani Tamatkan Riwayat Orang? Tanggunglah”, Jangan Mansuh Hukuman Mati Mandatori

Oleh BERNAMA 

AHLI keluarga dan wakil mangsa bunuh sebulat suara membantah pemansuhan hukuman mati mandatori (MDP) bagi jenayah kejam termasuk pembunuhan yang dirancang.

Mereka menyatakan perkara itu selepas mengadakan perjumpaan dengan Jawatankuasa Khas Kajian Hukuman Gantian terhadap Hukuman Mati Mandatori.

Mereka, antara lain, terdiri daripada ahli keluarga mendiang timbalan pendakwa raya Kevin Morais, usahawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, ahli perbankan Stephen Wong Jing Kui serta siswazah Universiti Utara Malaysia (UUM) Chee Gaik Yap, dan remaja Annie Kok Yin Cheng, yang kedua-duanya dirogol dan dibunuh masing-masing pada 2006 dan 2009.

Aktivis sosial Tan Sri Robert Phang berkata sistem keadilan sepatutnya adalah tentang memberikan keadilan untuk mangsa-mangsa tetapi malangnya ia seolah-olah mahu melindungi penjenayah.

“Jangan jadikan Malaysia “syurga” untuk penjenayah,” kata Phang, yang juga pengerusi Yayasan Kebajikan Sosial, kepada pemberita selepas menghadiri perjumpaan dengan jawatankuasa itu yang diketuai bekas Ketua Hakim Negara Tan Sri Richard Malanjum.

Peguam Christina Teng, yang mewakili ahli keluarga berkenaan, berkata keluarga tidak mahu menerima pampasan daripada kerajaan atau pembunuh atau keluarga pembunuh untuk membebaskan penjenayah daripada hukuman mati.

“Jika mereka berani membunuh, mereka juga perlu berani memikul tanggungjawab atas tindakan mereka, contohnya dihukum gantung. Ini undang-undang kita,” katanya.

“Adakah anda (pihak kerajaan) telah jalankan kajian untuk melihat bagaimana negara-negara jiran, khususnya negara ASEAN mengekalkan hukuman mati untuk melindungi rakyat dan memastikan keselamatan di bandar raya. Adakah anda telah jalankan penyelidikan untuk melihat bahawa hukuman mati adalah berkesan untuk mencegah jenayah dan menyelamatkan nyawa,” katanya merujuk kepada cadangan kerajaan untuk memansuhkan hukuman mati mandatori.

Dilaporkan rang undang-undang untuk memansuhkan hukuman mati mandatori bagi 11 kesalahan serius dijangka dibentangkan pada sidang Parlimen akan datang pada Mac, dan ini selaras dengan manifesto pilihan raya Pakatan Harapan dan menunjukkan komitmen kerajaan terhadap hak asasi manusia.

Sementara itu, Setiausaha Agung Gerakan Pembela Ummah (Ummah) Mansor Ibrahim yang mewakili anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kasim yang terbunuh ketika menjalankan tugas pada 2018, berkata pihaknya tidak berpuas hati dengan ahli jawatankuasa yang dilihat tegas dalam pendirian itu.

Beliau berkata Ummah yang mempunyai gabungan lebih 500 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam akan membuat bantahan besar-besaran sekiranya kerajaan tidak mendengar rintihan ahli keluarga mangsa.-BERNAMA

(Visited 446 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button