BeritaNasional

Jangan biarkan rakyat termangu-mangu terlalu lama

PERGOLAKAN politik yang melanda negara sejak kelmarin masih belum selesai. Siapa Perdana Menteri Kelapan terus menjadi tanda-tanya.

Setelah meletakkan jawatan, Tun Dr. Mahathir Mohamad kini hanyalah Perdana Menteri interim atau sementara tanpa barisan ahli Kabinetnya.

Apa yang berlaku ini sebenarnya amat mengejutkan. Seluruh negara terkejut. Walaupun situasi masih terkawal, mesej-mesej atau pesanan yang meminta agar rakyat mengambil langkah berjaga-jaga telah mula tersebar.

Membiarkan rakyat termangu-mangu terlalu lama, sudah tentu ada kesan baik dan buruknya.

Yang pasti, selain soal peletakan jawatan dan pelantikan interim tersebut, hampir tiada maklumat rasmi dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin parti sendiri.

Sudah tentu sikap mereka yang enggan ‘membuka mulut’ atau sekurang-kurangnya memberi pencerahan tentang situasi semasa, menambah kekeliruan tentang perkara sebenar.

Paling terkesan dengan keadaan ini adalah rakyat. Emosi rakyat seolah-olah dipermainkan. Hakikatnya membiarkan rakyat meneka dalam kesamaran hanya akan memburukkan keadaan.

Kekurangan maklumat daripada sumber-sumber sahih dan dipercayai, mendorong mereka bergantung kepada maklumat-maklumat tidak sahih dalam media atau laman-laman sosial.

Keadaan ini sebenarnya ‘membahayakan’ negara. Tanpa mengetahui perkembangan sebenar, sebarang persepsi boleh bertukar menjadi lebih baik atau lebih buruk.

Yang ditakuti, ia mengganggu keharmonian.

Benar, ini isu kepemimpinan. Apa pun alasannya, rakyat paling berhak diberi sedikit penjelasan.

Justeru, permasalahan politik ini harus diselesaikan segera. Semua ‘permainan’ perlu ditamatkan. Dan sudah semestinya rakyat mahu siapa juga yang menjadi Perdana Menteri, mampu melaksanakan tugasnya dengan baik, adil dan saksama.

(Visited 265 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button