Luar Negara

Pencipta permainan Lego meninggal dunia

PENCIPTA permainan Lego, Jens Nygaard Knudsen, yang merancang watak-watak kuning ikonik yang telah membawa kegembiraan kepada berjuta-juta di seluruh dunia, telah meninggal dunia pada usia 78 tahun.

Bekas pereka meninggal dunia di sebuah hospital di Anker Fjord, Denmark, pada hari Rabu ketika menerima rawatan untuk penyakit neuron motor.

Peminat di seluruh dunia telah memberi penghormatan kepada jenius Lego dan mengucapkan terima kasih kepadanya kerana ciptaannya yang ‘mengubah hidup’, yang melanda rak pada tahun 1978.

Pereka Lego Niels Milan Pedersen, bekas rakan sekerja, memberi penghormatan kepada pencipta selepas mengumumkan kematiannya pada hujung minggu.

‘Imajinasinya sangat hebat. Jika kita mempunyai sumbang saran, ia lebih menyerupai badai otak, kerana dia mempunyai begitu banyak idea, “kata Milan.


Satu mesej yang disiarkan oleh LEGO hari ini berkata: ‘Kami sangat sedih mendengar bahawa Jens Nygaard Knudsen, pencipta LEGO Minifigure, telah meninggal dunia. Terima kasih Jens, untuk idea, imaginasi dan generasi pembina inspirasi.

Pereka Lego Niels Milan Pedersen, bekas rakan sekerja, memberi penghormatan kepada pencipta selepas mengumumkan kematiannya pada hujung minggu.

“Imajinasinya sangat hebat. Jika kita mempunyai sumbang saran, ia lebih menyerupai badai otak, kerana dia mempunyai begitu banyak idea, “kata Milan.

Satu mesej yang disiarkan oleh LEGO hari ini berkata: ‘Kami sangat sedih mendengar bahawa Jens Nygaard Knudsen, pencipta LEGO Minifigure, telah meninggal dunia. Terima kasih Jens, untuk idea, imaginasi dan generasi pembina inspirasi. ‘ – Agensi

(Visited 515 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button