Rencah Hidup

Jangan bergaduh dengan pasangan, amal 7 tip komunikasi berkesan ini

UNTUK dapatkan kehidupan yang tenang, komunikasi sangat penting dalam sesebuah hubungan kerana tersalah ayat atau bicara, lebih banyak masam serta dukanya.

Untuk mengatasi masalah tersebut, berikut ialah beberapa tip komunikasi yang boleh membantu meningkatkan hubungan anda dengan pasangan anda:

1) Dengar dengan teliti

Salah satu kunci utama kepada komunikasi yang berkesan ialah mendengar dengan teliti. Cuba fahami apa yang pasangan anda katakan dan jangan tergesa-gesa untuk bertindak balas atau membuat kesimpulan sebelum mendengar dengan betul.

2) Jangan mengkritik

Elakkan mengkritik pasangan anda secara langsung dan cuba berikan maklum balas yang membina dan membina. Ini akan membantu meningkatkan komunikasi dan mengeratkan hubungan anda.

3) Jangan serang satu sama lain

Jangan serang pasangan anda dengan komen yang menyinggung perasaan atau menghina. Cuba elakkan situasi di mana anda atau pasangan anda berasa terancam atau diserang.

4) Jangan lupa bukan lisan

Komunikasi bukan hanya terhad kepada perkataan. Cuba perhatikan bahasa badan pasangan anda dan cuba baca mesej bukan lisan yang dipaparkan.

5) Gunakan “Saya” bukannya “anda”

Apabila memberi maklum balas atau memberikan kritikan, gunakan “Saya” bukannya “anda”. Ini akan membantu menjelaskan dengan jelas bahawa input anda datang daripada pengalaman atau pandangan peribadi anda.

6) Jangan berlengah-lengah

Jangan berlengah-lengah menyelesaikan masalah dalam hubungan anda. Bercakap dengan pasangan anda secepat mungkin jika ada masalah yang perlu diselesaikan.

7) Puji pasangan anda

Jangan lupa untuk memuji dan memberi ganjaran kepada pasangan anda apabila mereka melakukan sesuatu yang baik atau membantu anda dalam beberapa cara. Ini boleh membantu meningkatkan sikap saling menghormati dan mewujudkan persekitaran perhubungan yang lebih positif.

Semoga petua ini dapat membantu anda meningkatkan komunikasi dengan pasangan anda! – SM 

(Visited 236 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button