Jenayah

Ibu, datuk disyaki dera kanak-kanak

GAMBAR dua kanak-kanak dengan muka lebam sedang makan di medan selera di sini menyebabkan polis menahan ibu dan seorang datuk mereka kerana disyaki mendera kanak-kanak.

Ketua Polis Daerah Timur Laut Pulau Pinang, Soffian Santong berkata, gambar dua kanak-kanak itu — seorang lelaki berusia tiga tahun dan seorang perempuan lima tahun — telah disiarkan di Facebook. Ini telah menyebabkan laporan polis dibuat oleh orang awam.

Beliau berkata ketika polis mengesan kanak-kanak itu, mereka ditemui dengan luka dan bengkak di muka dan badan.

Mereka segera dirujuk ke Hospital Pulau Pinang untuk pemeriksaan.

“Kami kemudian menahan dua wanita tempatan, seorang ibu kepada kanak-kanak berusia 28 tahun dan seorang datuk mereka berusia 52 tahun,” katanya ketika dihubungi.

Soffian berkata, kes disiasat kerana penderaan kanak-kanak mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak 2001 dan menggesa mereka yang mempunyai maklumat berhubung perkara itu menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut Pulau Pinang di talian 04-218 1822.

Beliau berkata jabatan kebajikan masyarakat sedang menyemak sama ada kanak-kanak itu mempunyai penjaga dalam keluarga untuk menjaga mereka, jika gagal, jabatan itu akan berbuat demikian.

 

(Visited 261 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button