Ekonomi

Izzaddin letak jawatan sebagai Presiden, CEO Kumpulan Axiata, Hans Wijayasuriya dan Vivek Sood ambil alih

Axiata Group Berhad (Axiata) mengumumkan bahawa Datuk Izzaddin Idris akan melepaskan jawatannya sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan) berkuat kuasa 31 Mei 2022.

Perletakan jawatan beliau adalah berdasarkan persefahaman bersama dalam kontrak perkhidmatannya antara dia dan Axiata.

Lembaga Pengarah telah melantik Ketua Pegawai Eksekutif Axiata untuk Perniagaan Telekomunikasi dan Naib Presiden Eksekutif Kumpulannya, Dr. Hans Wijayasuria, dan Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Vivek Sood sebagai pemangku sementara CEO Kumpulan bersama berkuat kuasa 1 Jun 2022.

Mereka akan mengekalkan jawatan dan portfolio semasa mereka. Lembaga Pengarah tidak menjangkakan untuk membuat perubahan struktur atau kepimpinan kanan tambahan dalam tempoh terdekat.

Pengerusi Axiata, Tan Sri Shahril Ridza Ridzuan berkata: “Lembaga Pengarah mengucapkan terima kasih kepada Dato’ Izzaddin atas kebijaksanaan, kepimpinan dan sumbangan beliau dalam mengemudi Kumpulan sejak dua tahun lalu.


“Beliau memegang tampuk kepimpinan pada 1 Januari 2021 ketika kemuncak krisis COVID-19, selepas berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan sejak Januari 2020. Beliau telah memainkan peranan penting dalam membentuk tindak balas strategik Kumpulan untuk menjamin kestabilan dan kesinambungan perniagaan dalam menghadapi cabaran dan cabaran yang sukar. cabaran yang belum pernah berlaku sebelum ini merentasi banyak aspek operasi kami.”

“Setelah berkhidmat sebagai ahli Lembaga Pengarah Axiata sejak November 2016, beliau teguh dalam menterjemahkan Visi Axiata 5.0 kepada pelaksanaan. Dia mengumpulkan pasukan, membina budaya moden, tangkas dan digital Axiata untuk menyampaikan beberapa pencapaian penting yang telah meletakkan Kumpulan pada trajektori yang kukuh untuk menguasai kawasan pertumbuhan baharu untuk masa depan yang mampan.”

“Lembaga Pengarah memberi jaminan kepada semua pihak berkepentingan kami bahawa Axiata sentiasa mempunyai budaya perancangan penggantian yang kukuh dan kami komited ke arah memastikan peralihan yang lancar dan mengekalkan momentum yang dicapai Axiata setakat ini dengan Visi Axiata 5.0. Pelantikan Dr Hans Wijayasuria dan Vivek Sood sebagai pemangku bersama CEO Kumpulan akan memastikan kesinambungan dalam situasi ini.”

“Dalam pelantikan Dr Hans dan Vivek sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan bersama, kami mempunyai dua pemangku industri yang sangat akrab dengan perniagaan Axiata. Kedua-duanya berpijak kukuh dalam budaya kami dan sangat komited terhadap kejayaan usaha niaga kami.” – SM

(Visited 92 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button