Nasional

Hishammuddin setia dengan UMNO walaupun dilempar dengan pelbagai tuduhan jahat

MENTERI Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata beliau setia bersama UMNO walaupun selama bertahun-tahun pelbagai pihak membuat pelbagai spekulasi jahat tentang kesetiaannya.

Ketua UMNO Bahagian Sembrong itu berkata, di sebalik pelbagai tuduhan jahat itu beliau masih bersama dengan parti dan berada dalam UMNO.

“Perkara ini (khabar angin) telah tersebar dari sebelumnya, saya sendiri telah menjadi mangsa selama tiga tahun tetapi saya masih kekal dalam UMNO. (Saya pernah) dituduh dengan pelbagai perkara, (tetapi) saya masih berada dalam Umno.

“Mereka boleh menuduh saya mengkhianati parti, (bahawa) saya mahu ke parti lain, tetapi selama tiga tahun saya masih dalam parti. Sekiranya kita menghabiskan tiga tahun terakhir hanya memikirkan apakah Datuk Hisham (merujuk kepada dirinya sendiri) ) akan melompat dari parti atau tidak, itu hanya membuang masa dan sudah tentu tidak akan membantu membina semula UMNO ke tahap yang kita harapkan,” katanya.

Hishammuddin juga mendesak semua pihak untuk berhenti melaga-lagakan pemimpin dan mewujudkan kem  dalam UMNO sebaliknya memberi tumpuan untuk menjaga kestabilan parti.

Katanya, beliau bimbang dengan isu-isu yang timbul dalam parti termasuk rakaman audio viral perbualan antara dua individu dengan suara yang menyerupai Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Gerakan Umno 3.0.

Menurut beliau perkara itu tidak disukai oleh rakyat.

“Apa itu Umno 3.0? Ini tidak pernah berakhir … Saya menggesa semua pihak, tolonglah, cukuplah. Kami mempunyai banyak perkara dalam agenda kami. Saya telah menyatakan apa yang penting ialah kestabilan parti kita sendiri.

“Usaha untuk menjatuhkan pemimpin, untuk mewujudkan kubu tertentu mesti dihentikan kerana apa yang penting sekarang adalah kita memperkukuhkan parti kita selepas Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Malaysia Prihatin untuk Parlimen Sembrong di Paloh, pada hari ini..

Ketika ditanya apakah isu-isu baru-baru ini akan mempengaruhi momentum UMNOP dalam menghadapi pilihan raya umum ke-15, bekas Naib Presiden UMNO itu berkata, ia pasti akan berlaku sekiranya tidak ditangani.

Mengulas lebih lanjut mengenai rakaman audio tersebut, Hishammuddin mengatakan dia menyerahkan kepada pihak polis untuk menangani perkara itu.

“Bagi saya, apa yang penting adalah pendirian parti dan jika kita kembali kepada pendirian dewan tertinggi dan perhimpunan agung baru-baru ini, jelas apa yang sebenarnya dikehendaki oleh UMNO.

“Sama ada rakaman itu benar atau palsu, itu bukan sesuatu yang membimbangkan saya, kerana semua orang tahu pendirian parti itu sejak awal adalah ‘No Anwar, No DAP’ dan ‘Ya Bersatu’ hingga pilihan raya umum ke-15,” katanya.

(Visited 293 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button