Nasionalpilihan

Hentikan rasuah, jangan khianati amanah – Anwar

Memperkasakan bidang pendidikan dan latihan teknik dan vokasional (TVET) boleh dilaksanakan dengan peruntukan yang lebih besar sekiranya perbuatan rasuah yang menyebabkan negara kerugian ratusan juta ringgit tidak berlaku, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata, perbuatan salah laku dan pengkhianatan amanah mesti dihentikan segera kerana TVET telah dikenal pasti berpotensi besar untuk berkembang dan menarik pelaburan asing.

“Tindakan berani perlu diambil untuk kita menghentikan penyalahgunaan membeli peralatan TVET dengan harga RM40 juta sambil mengaut RM5 juta … atau dalam projek tebatan banjir, jika harganya RM1 bilion, RM200 juta akan diselewengkan.

“Pengkhianatan ini mesti dihentikan supaya kita dapat memulangkan wang itu kepada rakyat. Anak-anak kena faham kenapa orang marah kita, kenapa ada cakap pasal rasuah, penyelewengan dan salah urus. Ya, inilah sebabnya sukar untuk kami mencari wang sekarang,” katanya ketika berucap merasmikan sambutan Hari TVET Kebangsaan 2024 di Institut Latihan Perindustrian Kuala Langat hari ini.

Anwar berkata, beliau telah memberitahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk mencari dan menangkap sesiapa sahaja yang mencuri hak rakyat untuk menyelamatkan negara.

Hadir sama Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang juga pengerusi jawatankuasa TVET kebangsaan, menteri sumber manusia Steven Sim dan ketua setiausaha kerajaan Zuki Ali.

Terdahulu, Anwar berkata kerajaan akan membelanjakan tambahan RM200 juta untuk program TVET, dengan pembiayaan dijangka mencecah 13,000 belia.

Beliau berkata pembiayaan itu akan disalurkan melalui Perbadanan Dana Pembangunan Kemahiran bagi membiayai pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang peralihan tenaga, teknologi dan digital, elektrik dan elektronik bernilai tinggi, pertanian, dan elemen nadir bumi.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan berkata, penyasaran semula subsidi elektrik, diesel dan ayam boleh menjimatkan perbelanjaan negara sehingga berbilion ringgit.

Katanya, dengan wang yang dijimatkan daripada golongan super kaya dan warga asing, kerajaan dapat meringankan lagi beban rakyat termasuk menambah peruntukan bagi memperkasakan bidang TVET. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button