Ekonomi

Hasil Bintai Kinden meningkat 136 peratus suku kedua 2023

PETALING JAYA 24 NOV.– Bintai Kinden Corporation Berhad (Bintai Kinden), mengumumkan bahawa Syarikat merekodkan 136.6 peratus peningkatan dalam hasil kepada RM40.56 juta bagi suku kedua berakhir 30 September 2022 berbanding RM17.14 juta pada tempoh sama tahun lalu.

Pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (M&E) dalam kenyataannya berkata peningkatan hasil itu disumbangkan lebih tinggi daripada projek M&E yang pulih daripada kesan negatif COVID-19 pandemik.

Pengarah Eksekutif Bintai Kinden berkata Azri Azerai berkata, pihkanya menganggap pertumbuhan berterusan dalam aktiviti ekonomi selepas dua tahun sekatan sebagai petanda positif untuk lebih banyak peluang dalam perkhidmatan kejuruteraan M&E di Malaysia dan Asia Tenggara di mana tumpuan kami kekal.

“Pertumbuhan hasil pada suku yang dikaji adalah bukti pemulihan berterusan yang kami tidak ambil mudah kerana kami menilai risiko dan peluang untuk berkembang sebagai konglomerat pelaburan dengan mengambil kepentingan dalam perniagaan unik dan khusus yang berpotensi besar.” katanya di sini hari ini.

Bagi suku dalam tinjauan, keuntungan sebelum cukai (PBT) Syarikat mencatatkan penurunan kepada RM193,000 berbanding RM244,000 pada tempoh yang sama tahun laluterutamanya disebabkan oleh kos yang lebih tinggi.

Margin keuntungan kasar untuk tempoh semasa berada pada 15.35 peratus berbanding 43.06 peratus tempoh yang sama tahun lalu selepas mengambil kira sumbangan mengikut susunan variasi projek yang telah siap bagi perniagaan M&E.

Bintai Kinden mencatatkan peningkatan sebanyak 142.94 peratus dalam hasil sebanyak RM71.44 juta bagi enam bulan berakhir 30 September 2022 berbanding RM29.41 juta dalam tempoh yang sama tahun kewangan sebelumnya.

PBT untuk separuh pertama 2023 merosot kepada RM1.16 juta berbanding RM1.50 juta yang dilaporkan tempoh sama tahun lalu.

“Kami sedang giat mencari lebih banyak pemerolehan pertambahan pendapatan. Kami mempelbagaikan penyediaan perkhidmatan telekomunikasi kepada pusat penjagaan kesihatan melalui usaha niaga strategik di bawah anak syarikat tidak langsung kami, Johnson Medical International Sdn Bhd (JMI) yang kami umumkan pada awal November. Kami juga memanfaatkan penyelesaian penjagaan kesihatan JMI dan kepakaran sistem sokongan perubatan untuk meneroka Timur Tengah, yang merupakan pasaran yang semakin berkembang.

Jumlah buku pesanan Bintai Kinden ialah RM109.92 juta, dengan RM102.43 juta daripada projek M&E dan RM7.49 juta daripada projek O&G.

(Visited 46 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button