Ekonomi

Harga penerbangan dikurangkan lebih 30% – kementerian pengangkutan

KUALA LUMPUR: Harga tiket penerbangan diturunkan lebih 30% selepas Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) bersetuju untuk bekerjasama menurunkan kadar pada musim perayaan.

Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Isham Ishak berkata suruhanjaya itu akan mengeluarkan kenyataan terperinci mengenai usahanya untuk melihat pengurangan tambang itu.

“Ada orang kata harga (tiket penerbangan) naik 70% tetapi kita berjaya turunkan kadar dan harga sudah turun setakat pagi ini.

“Ini kerana kita telah berjaya meningkatkan kekerapan penerbangan dengan menempatkan semula pesawat untuk memberi tumpuan kepada sektor (perayaan) ini,” katanya kepada pemberita selepas majlis menghantar kakitangan Laluan Rel Ekspres (ERL) untuk membantu Metro Al Mashaaer Al Mugaddassah Operasi talian musim haji 2022 di KL Sentral hari ini.

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong, pada majlis berasingan, berkata kementerian, Mavcom, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan tiga syarikat penerbangan, Malaysia Airlines, AirAsia dan Malindo telah mencapai keputusan berhubung harga tiket penerbangan semasa musim perayaan.

Beliau berkata keputusan itu dibuat selepas mesyuarat berpanjangan yang bermula pada Khamis (14 April). Pengumuman rasmi akan diumumkan tidak lama lagi, tambahnya.

“Mereka telah membuat keputusan dan saya berasa lega kerana mereka telah menemui jalan penyelesaian,” katanya selepas melancarkan kempen keselamatan jalan raya dan ops bersepadu sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri 2022 di sini hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan pengendali penerbangan supaya tidak mengaut keuntungan berlebihan dengan menaikkan harga tiket penerbangan ke Sabah dan Sarawak secara melampau pada musim perayaan ini.

Sejak akhir-akhir ini, isu harga tiket penerbangan ke Sabah dan Sarawak menjadi topik hangat selepas harga yang dipaparkan di laman web syarikat penerbangan dikatakan meningkat kepada RM2,000 untuk penerbangan pergi dan balik ke Sabah atau Sarawak, berbanding harga biasa RM300 untuk perjalanan yang sama.

Sementara itu, merujuk kepada cadangan penubuhan Pusat Kecemerlangan Rel Kebangsaan (NRCOE), sebagai pusat kecemerlangan industri kereta api, Isham berkata perkara ini dijangka diluluskan Kabinet tidak lama lagi.

Beliau berkata industri pengangkutan rel negara masih kurang kepakaran tempatan dan diharapkan NRCOE dapat memastikan pembangunan industri rel tempatan mengikut keperluan standard Malaysia.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button