NasionalPolitik

Apa yang tersirat di sebalik pertemuan Presiden MCA dan Dr. Mahathir?

MENTERI Pengangkutan yang juga Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong hari ini (Isnin 18 April) ) telah mengadakan pertemuan dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ka Siong dalam hantaran di Facebook berkata, pertemuan itu adalah untuk membincangkan perkembangan terkini pelbagai infrastruktur pengangkutan awam.

Katanya, beliau mengucapkan terima kasih kepada Dr. Mahathir atas pandangan dan inputnya tentang bagaimana Jambatan Gantung Monorel Putrajaya dan terowong boleh dibangunkan dan digunakan oleh orang ramai.

“Tun Mahathir menyuarakan kebimbangannya mengenai Jambatan Gantung Monorel Putrajaya dan terowong, yang telah menjadi pemandangan yang menyayat hati kerana kekurangan pembangunan selanjutnya.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tun atas pandangan dan input beliau tentang bagaimana kita boleh membangunkan infrastruktur sedia ada ini untuk memanfaatkannya untuk kemudahan penduduk yang bekerja dan tinggal di kawasan ini.

“Saya memberitahu Tun bahawa secara kebetulan, Kementerian Pengangkutan, bersama Kementerian Wilayah Persekutuan, telah memulakan beberapa usaha untuk menyiapkan projek rel terbengkalai dengan kemungkinan penyertaan sektor swasta,” katanya.

Ka Siong berkata, mesyuarat selama sejam itu. telah diadakan di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya.

Presiden MCA itu turut mengambil peluang memaklumkan kepada Dr Mahathir, yang juga Ahli Parlimen Langkawi mengenai perkembangan terkini pelbagai projek pengangkutan awam termasuk Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Sistem Transit Rapid (RTS), MRT 2 dan MRT 3.

“Saya juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Tun atas semua yang telah beliau lakukan sepanjang tempoh 22 tahun beliau (1981-2003) sebagai perdana menteri dalam mengembangkan dan membangunkan Kolej Tunku Abdul Rahman (TARC), yang baru-baru ini dinaik taraf kepada Tunku Abdul Rahman. Universiti Pengurusan dan Teknologi (TAR UMT),” katanya. – SM

(Visited 425 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button