Ekonomi

Harga kenderaan mungkin naik, kata MAA

HARGA kenderaan dijangka meningkat berikutan kenaikan harga bahan mentah berikutan kelemahan ringgit dan kekurangan bekalan cip komputer.

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA) Aishah Ahmad juga berkata terdapat kemungkinan besar berlaku kenaikan harga kereta berikutan peningkatan kos yang ditanggung pengeluar.

Bagaimanapun, pengeluar kenderaan di Malaysia masih belum membuat keputusan sama ada untuk menaikkan harga kenderaan atau terus menyerap kos yang semakin meningkat.

“Kenaikan harga bahan mentah, kos logistik, dan kejatuhan ringgit adalah antara sebab pengeluar mungkin terpaksa menaikkan harga kenderaan,” katanya.

“Bagaimanapun, ini belum diputuskan lagi.”

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Holdings Bhd Roslan Abdullah berkata pengeluar kereta nasional itu masih berusaha menyerap kenaikan kos bahan mentah bagi mengekalkan harga kenderaannya.

Bagaimanapun, katanya Proton mungkin terpaksa menyalurkan beberapa kenaikan kos kepada pelanggan sekiranya keadaan bertambah buruk.

“Kami belum memutuskan apa-apa lagi. Buat masa ini, kita masih cuba menyerap kenaikan kos itu,” katanya.

Bulan lalu, MAA melaporkan jualan kenderaan di negara ini meningkat kepada 73,222 unit pada Mac, berbanding 64,938 unit pada Mac 2021.

Jualan kenderaan penumpang meningkat kepada 65,902 unit pada Mac berbanding 58,498 unit pada bulan yang sama tahun lepas, manakala jualan kenderaan komersial meningkat kepada 7,320 unit pada Mac berbanding 6,440 unit pada Mac 2021.

MAA juga berkata volum jualan tahun sehingga kini bagi Mac 2022 adalah 12.8% lebih tinggi kepada 159,752 unit berbanding 148,155 unit pada tempoh yang sama pada 2021.

 

(Visited 249 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button