Luar Negara

Gaza kini dikurung dalam Iron Wall Israel

SATU-satunya wilayah Palestin yang bebas daripada penjajahan Israel kini seolah-olah berada dalam penjara besar apabila negara haram itu telah melengkapkan pembinaan tembok mengelilingi wilayah itu.

Tembok konkrit itu setinggi 30 kaki dan sepanjang 65 kilometer.

Projek bernilai NIS 3.5 bilion (AS$1.1 bilion) telah mengambil masa lebih tiga tahun untuk disiapkan bagi menghalang pembilaan terowong oleh rakyat Palestin yang kini berjuang untuk pembebasan.

“Penghalang ini, projek teknologi yang kreatif, menafikan salah satu keupayaan Hamas yang cuba dibangunkan,” kata Menteri Pertahanan Benny Gantz.

Tembok arphaited itu telah dibina oleh kira-kira 1,200 pekerja dengan penyingkiran pasir, tanah dan batu berjumlah 330,000 trak, dua juta meter padu konkrit, menurut Brig. Jeneral Eran Ofir, yang menyelia pembinaan halangan pertahanan untuk Kementerian Pertahanan.

Tembok itu terletak di sepanjang sempadan Gaza dan memanjang ke laut untuk memastikan kumpulan pejuang Palestin di Semenanjung Gaza tidak menggali terowong bawah air, seperti yang telah mereka cuba pada masa lalu.

Tembok berkenaan ini terdiri daripada beberapa komponen: dinding konkrit bertetulang bawah tanah yang disemat dengan sensor untuk mengesan terowong; pagar keluli 20 kaki (enam meter); rangkaian tatasusunan radar dan penderia pengawasan lain; dan senjata kawalan jauh.

Keputusan untuk membina tembok itu timbul selepas perang Gaza 2014, yang dikenali di Israel sebagai Operation Protective Edge, yang memberi tumpuan terutamanya kepada menghalan ancaman terowong bawah tanah yang dibina pejuang Palestin.

Kebimbangan dalam IDF telah lama adalah bahawa Hamas atau kumpulan pembebasan lain akan menggunakan terowong rentas sempadan untuk menghantar pejuang ke dalam komuniti Israel berhampiran sempadan, di mana mereka boleh membunuh mereka di dalam dan, walaupun hanya untuk seketika, menakluki sebahagian Israel.

Hamas, yang memerintah Semenanjung Gaza, menggunakan terowong untuk melakukan serangan maut buat pertama kali pada 2004, menggali di bawah kedudukan Israel di dalam enklaf dan meletupkan bom kuat di bawahnya.

Pada 2006, ahli Hamas menyerbu Israel, membunuh tiga askar dan menangkap yang keempat, Gilad Shalit, yang ditahan selama lima tahun sebelum perjanjian pertukaran dengan Israel.

Terowong-terowong itu, baik yang merentasi sempadan mahupun yang berada di dalam Gaza, telah digunakan secara meluas semasa perang Gaza 2014, walaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini Hamas nampaknya telah berhenti bergantung kepada mereka pada tahap yang sama seperti Israel telah menjadi lebih baik dalam menemuinya.-SM

(Visited 492 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button