Ekonomi

F&N akan labur RM1 bilion di Gemas bagi kembangkan perniagaan susu segar

Fraser dan Neave Holdings Bhd (F&N) akan menceburi perniagaan susu segar huluan dengan pelaburan sekurang-kurangnya RM1 bilion untuk pembangunan Fasa 1 ladang tenusu bersepadunya di Gemas, Negeri Sembilan.

Ladang di Gemas, Negeri Sembilan itu dijangka meletakkan kumpulan itu di landasan untuk menjadi salah satu pengeluar susu terbesar Malaysia apabila Fasa 1 mencapai pengeluaran penuh sebanyak 100 juta liter susu segar.

Menjangkau lebih 2,726 hektar, ladang itu akhirnya akan menempatkan 20,000 lembu tenusu, menghasilkan 200 juta liter susu segar setahun untuk pasaran tempatan dan antarabangsa, kata menteri besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun.

Berucap pada majlis pecah tanah F&N Agrivalley hari ini, beliau berkata projek yang akan dibangunkan secara berperingkat itu dijangka siap sepenuhnya menjelang 2027, mewujudkan 500 pekerjaan serta menyediakan peluang perniagaan agro kepada masyarakat setempat.

“Projek ini juga akan mengurangkan pergantungan negara kepada susu import, selain meningkatkan keselamatan makanan negara,” katanya.

Tambah Aminuddin, inisiatif lain dalam kluster Agropolis yang akan dibangunkan oleh F&N termasuk pembangunan lembah ruminan iaitu penggunaan teknologi tinggi dalam bidang pertanian khususnya dalam bidang penanaman tanaman dan penternakan lembu tenusu.

Beliau berkata, kerajaan negeri amat menggalakkan lebih banyak usaha dan program yang melibatkan masyarakat sekitar seperti inisiatif ‘contract farming’ bagi menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat selain meningkatkan kebolehan pengusaha tenusu tempatan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif F&N, Lim Yew Hoe berkata operasi ladang tenusu bersepadu akan menghasilkan penyepaduan menegak perniagaan dan operasi F&N.

“Ia bermakna mengurangkan pergantungan kami kepada susu import untuk pengeluaran dan pengedaran hiliran, dan juga akan membantu mengurangkan kos seliter susu segar, memberi manfaat kepada pengguna Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan bersama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) hari ini.

Lim berkata barisan pemprosesan dan pembungkusan akan terletak betul-betul bersebelahan dengan pusat pemerah susu, membolehkan ia menawarkan susu segar berkualiti kepada pengguna Malaysia pada harga berpatutan.

“Ini juga akan membantu menggalakkan pertumbuhan industri pertanian tempatan dengan memupuk tenaga kerja mahir dan menjana peluang pekerjaan dalam industri tenusu dan pertanian,” katanya sambil menambah F&N juga menyasarkan untuk mengeksport susu segar, yang berpotensi menjadikan Malaysia sebagai pengeksport bersih segar. susu pada masa hadapan.

Sementara itu, Lim berkata rancangan F&N untuk penanaman tanaman makanan ternakan dalam kemudahan itu sejajar dengan matlamat kerajaan untuk meningkatkan pengeluaran tanaman makanan ternakan bagi mengurangkan pergantungan negara kepada makanan import.

Malaysia kini mengimport hampir 100% makanan haiwannya dari Brazil dan Argentina. – SM

(Visited 566 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button