Nasional

Fikir kaedah terbaik bolehkan lebih ramai jemaah dapat tunai solat Jumaat

SEMALAM semakin banyak masjid diberi kebenaran untuk melaksanakan solat Jumaat, selepas hampir tiga bulan masjid ditutup kepada orang ramai.

Namun oleh kerana penjarakan sosial, hanya sejumlah kecil jemaah yang dapat masuk ke ruang solat bagi menunaikan ibadah itu.

Selain melaksanakan solat Jumaat, masjid yang berstatus hijau juga dibenarkan menunaikan solat lima waktu.

Sudah tentu ia merupakan saat yang ditunggu-tunggu apabila dapat mengimarahkan semula rumah Allah walaupun berhadapan dengan kebiasaan baharu dengan terpaksa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk mengelak penularan wabak COVID-19 dalam kalangan jemaah.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri yang berkesempatan menunaikan solat Jumaat di Masjid Saidina Umar Al-Khattab, Bukit Damansara menzahirkan rasa bangga terhadap jemaah yang mematuhi peraturan dengan tertib ketika menunaikan solat Jumaat.

Antaranya termasuk memberikan kerjasama baik dengan berbaris dan merekodkan bacaan suhu badan masing-masing sebelum dibenarkan memasuki masjid, selain turut membawa sejadah sendiri dari rumah dan duduk pada jarak satu meter antara jemaah di dalam dewan sembahyang.

Mengikut SOP yang disediakan, jemaah juga perlu memakai pelitup muka, selain mengambil wuduk serta tidak bersalaman atau bersentuhan sepanjang berada di masjid, surau Jumaat dan surau.

Dalam memastikan pematuhan ini, ahli jawatankuasa (AJK) masjid dan surau sendiri perlu memainkan peranan memastikan setiap jemaah yang hadir mematuhinya.

Selain itu kawalan kendiri dan amalan menjaga kebersihan diri seperti sentiasa membasuh tangan juga penting untuk memastikan tiada kes jangkitan virus itu berlaku di kalangan jemaah yang hadir

Walaupun kes positif COVID-19 semakin berkurang dan banyak kelonggaran yang diberikan kerajaan menerusi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sejak Rabu lepas, namun ia bukan alasan untuk kita alpa.

Selain boleh ke masjid dan surau, rakyat juga kini boleh bergerak merentas negeri, dan hari ini serta esok dijangka ramai yang akan ambil kesempatan cuti hujung minggu balik kampung, sebagai ‘ganti’ kepada sambutan Aidilfitri yang ‘terlepas’ sebelum ini.

Memetik kata-kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, negara hanya boleh diisytihar bebas daripada penularan COVID-19 sekiranya merekodkan sifar kes baharu untuk tempoh 28 hari iaitu dua kitaran inkubasi.

Selagi belum mencapai perkara itu, selagi itu kita masih perlu ‘berjuang’ memerangi wabak ini bagi mengecapi erti sebenar kehidupan bebas dan normal seperti sebelum ini.

Bagaimanapun jemaah perlu beratur panjang untuk melalui segala proses SOP tersebut dan ramai yang akhirnya tidak dapat menunaikan solat Jumaat.

Mungkin masjid boleh dibuka lebih awal dan bukannya sejam sebelum waktu solat Jumaat seperti diamalkan semalam.

Pada hari biasapun kebanyakan masjid tidak mampu menampung jemaah yang hadir, apatah lagi ketika penjarakan sosial.

Namun masih ramai yang memilih untuk menunaikan solat Zohor di premis masing-masing kerana sedar jumlah yang dibenarkan adalah kecil dan sesetengahnya masih lagi trauma untuk pergi ke tempat yang mempunyai ramai orang.

Bagaimanapun kita harus bersyukur kerana situasi semakin baik di negara kita. – SM

 

(Visited 132 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button