Auto Travel

Ducati berjaya jual 59,447 motosikalnya sepanjang 2021

DUCATI menutup pretasi 2021 dengan melaporkan hasil terbaik dan keuntungan operasi yang pernah direkodkan yang menambah prestasi jualan yang hebat.

Pengeluar yang berpangkalan di Bologna itu merekodkan jualan 59,447 motosikal kepada pelanggan di seluruh dunia, mencapai peningkatan jualan sebanyak + 24% berbanding 2020 (48,042) dan + 12% berbanding 2019 (53,183).

Manakala untuk rekod pendapatan, Ducati Berjaya merekodkan pendapatan € 878 juta dengan pertumbuhan + 30% berbanding 2020 (€ 676 juta) dan + 23% berbanding 2019 (€ 716 juta), dan dari segi keuntungan operasi, yang mencapai € 61 juta dengan itu meningkat sebanyak + 154% berbanding 2020 (€ 24 juta) dan + 18% berbanding 2019 (€ 52 juta).  Margin operasi sebanyak 7% (2020: 4%; 2019: 7%) adalah konsisten dengan tahap pra-pandemik.

Bukan setakat itu, Ducati juga mampu mendapatkan semula semua pelaburan masa depan yang dibiayai sendiri dalam pembangunan teknologi, produk dan inovasi proses. Semua keputusan ini dicapai walaupun menghadapi kesukaran yang dihadapi dalam krisis bekalan dan kekurangan komponen, di mana Ducati terus bekerja juga dengan sokongan Kumpulan VW.

Ducati DesertX

Claudio Domenicali, Ketua Pegawai Eksekutif Ducati berkata: “Sukar untuk mengulas keputusan ekonomi tanpa mengambil kira konflik yang berterusan di Ukraine. Saya sangat berharap permusuhan akan berakhir secepat mungkin, dengan pemberhentian keganasan dan kembalinya kepada diplomasi untuk menyelesaikan pertikaian.”

“Kami melalui tahun yang sangat rumit, di mana, seperti semua pemain dalam industri pengeluaran, kami telah menghadapi kesukaran yang berkaitan dengan krisis bekalan yang berterusan. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada fleksibiliti yang hebat dan dialog berterusan dengan rakan kongsi kami dan kesatuan sekerja, di Ducati kami dapat memenuhi rekod bilangan pelanggan yang bersemangat, di samping mencapai angka cemerlang dalam prestasi kewangan.” Katanya lagi.

Pencapaian ini adalah hasil daripada usaha berpasukan yang telah melibatkan setiap pekerja yang bekerja di Ducati di Borgo Panigale, anak syarikat dan pengedar di seluruh dunia, serta kumpulan terpilih pembekal berkualiti tinggi. Caludio juga mengucapkan terima kasih kepada mereka semua atas semangat mereka dan komitmen, serta semua Ducatisti yang telah meletakkan kepercayaan mereka dengan memilih motosikal Ducati.

Untuk mengukuhkan lagi kehadirannya di dunia, pada tahun lepas Ducati membuka 84 pengedar baharu di lokasi utama, menyumbang kepada lanjutan rangkaian jualan global yang kini mengira 790 pengedar di lebih 90 negara.

Ducati Panigale V4

Pada 2021, bilangan pekerja dalam syarikat itu melebihi 1,900 buat kali pertama.  Keadaan kerja yang sangat baik, peningkatan persekitaran yang inklusif, bersama-sama dengan model organisasi kerja pintar yang cekap yang Ducati tawarkan kepada tenaga kerjanya, memberikan pengilang itu pensijilan Majikan Teratas Itali untuk lapan kali berturut-turut.

Ducati mengambil bahagian semula dalam Kejohanan Dunia MotoGP yang bermula pada 6 Mac di Qatar, berdasarkan kemenangan kedua berturut-turut Gelaran Dunia Pembina MotoGP yang diperolehi pada 2020 dan 2021. Ducati juga akan menyertai Kejohanan Dunia Superbike, yang akan bermula pada tahun April.

Pada penghujung 2021, Ducati mengumumkan permulaan era elektriknya.  Mengikuti tabiatnya menggunakan persaingan perlumbaan sebagai makmal untuk teknologi yang kemudiannya menjadi realiti kepada semua penunggang motosikal, syarikat itu memasuki dunia motosikal elektrik bermula dari kelas elektrik Kejohanan Dunia MotoGP.  Mulai musim 2023, Ducati akan menjadi pembekal tunggal motosikal untuk Piala Dunia FIM Enel MotoE™.

Prototaip MotoE Ducati

Dengan pelancaran Tahun Model untuk 2022, Ducati telah memperkenalkan DesertX, membuat kemasukannya ke dalam segmen baharu motosikal enduro jarak pertengahan.  Pada masa yang sama, dengan kemas kini 2022 Panigale V4 menjadi kenderaan paling hampir dengan motosikal MotoGP yang pernah dibina, sebagai bukti bagaimana jenama itu boleh meluaskan ufuknya tanpa kehilangan akar dan identiti sukannya.

Untuk tahun-tahun akan datang, syarikat itu melabur dalam laluan pertumbuhan yang bercita-cita tinggi untuk meluaskan lagi rangkaiannya, sentiasa mematuhi nilai terasnya iaitu Gaya, Kecanggihan, Prestasi dan Kepercayaan.  Matlamatnya adalah untuk menawarkan kepada pelanggannya yang bersemangat produk dan pengalaman yang semakin mewakili gabungan unik kecantikan, teknologi dan prestasi digabungkan dengan gaya Itali yang jelas. – SM

Kredit: EnjinDotCom

(Visited 194 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button