Nasional

Dua remaja yang menghina, mencarutkan guru didakwa

DUA remaja lelaki yang menulis perkataan kasar dan kasar terhadap guru pada pakaian sekolah mereka baru-baru ini dihadapkan ke mahkamah majistret di Kota Bharu hari ini.

Kedua-duanya mengaku bersalah setelah pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan majistret Mohd Izuddin Mohd Shukri terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955, yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100.

Mereka dituduh memakai seragam itu dengan kata-kata dan simbol yang menghina atau tidak senonoh dengan niat untuk mengganggu ketenteraman awam di bulatan Chempaka, Kota Bharu, sekitar pukul 4 petang pada 3 Mac.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM100 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Jun untuk sebutan dan penyerahan laporan percubaan remaja tersebut.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya S Gayathiri sementara peguam Nik Nazriani Nik Ab Rahman dari Yayasan Bantuan Guaman Nasional mewakili kedua-dua tertuduh.

Tindakan mereka terungkap ketika gambar dua pelajar sekolah itu memakai pakaian sekolah mereka dengan kata-kata menghina terhadap guru tersebut menjadi viral di media sosial. Mereka juga mendapat banyak kritikan dari netizen.

(Visited 601 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button