Nasional

Presiden Majlis Peguam sifatkan undang-undang berita palsu baru agak ‘mengganggu’

UNDANG-UNDANG baharu mengenai berita palsu mengejutkan para pengamal undang-undang dengan presiden Majlis Peguam, Salim Bashir menggambarkannya sebagai kuasa yang diberikan oleh pemerintah untuk menekan berita-berita yang dianggap “mengganggu”.

Dalam wawancara dengan Free Malaysia Today, beliau juga mengatakan “definisi tidak tepat” berita palsu yang merangkumi apa-apa yang berkaitan dengan Covid-19 dan pengisytiharan darurat, adalah “membimbangkan.”

Hari ini diwartakan Ordinan Darurat (Kuasa Penting) (No. 2) 2021 menghukum mereka yang membuat, menerbitkan atau menyebarkan berita palsu dengan denda hingga RM100,000, hukuman penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya.

Sekiranya mereka gagal meminta maaf setelah diperintahkan oleh mahkamah, mereka boleh dikenakan denda tambahan RM50,000, dan mereka yang membayar untuk “membuat” berita tersebut boleh didenda hingga RM500,000. Semua denda juga dikenakan hukuman penjara.

Undang-undang ini berkuat kuasa pada tengah malam ini.

Salim berkata, keprihatinannya ialah bahawa ketetapan tertentu dari peraturan tersebut bertentangan dengan keadilan dan perbicaraan yang adil.

Beliau menunjukkan bahawa Seksyen 10 ordinan itu bermaksud Akta Keterangan tidak berlaku, yang memungkinkan pernyataan yang dibuat oleh seorang tertuduh digunakan terhadap mereka di pengadilan – berbeza dengan Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah (BPK).

“Sebagai contoh, jika anda pergi ke balai polis dan membuat pernyataan, itu boleh digunakan terhadap anda sebagai bukti. Itu tidak memberi ruang untuk mencabar,” katanya.

“Sementara itu, Seksyen 15 mengenai penerimaan bukti dokumentari bermaksud bahawa jika seseorang datang ke rumah anda dan hanya mengambil dokumen anda untuk dijadikan bukti, anda tidak boleh mempersoalkan cara mereka mendapatkannya, dan apakah ia dilakukan secara haram.

“Seksyen 24 juga mengganggu. Ini bermaksud anda harus memberikan pernyataan pembelaan sebelum perbicaraan dimulakan. Bagaimana jika anda tidak menyatakan pembelaan yang mencukupi, tetapi bahagian-bahagian tertentu datang kemudian semasa perbicaraan?

“Adakah Anda dapat mengemukakan pembelaan untuk itu? Itu cukup mengganggu,” katanya.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button