Nasional

Dua maut dipanah petir ketika ribut di Sik

DUA lelaki maut dipanah petir, ketika cuaca ribut dalam kejadian di bangsal rehat di hadapan sebuah rumah, di Kampung Hujung Bechah, Sik pada 5.30 petang tadi.

Ketua Polis Daerah Sik DSP Abdul Razak Osman dalam satu kenyataan ringkas malam tadi memaklumkan, mangsa Idrus Ahmad, 35, dan Mohd Zulkefli Kasim, 44, disahkan meninggal dunia di tempat kejadian.

“Semasa hujan lebat dan ribut petir, kedua-dua mangsa yang berada di tempat kejadian telah terkena panahan petir. Siasatan awal kedua-dua mangsa meninggal di tempat kejadian,” katanya.

Abdul Razak berkata, mayat kedua-dua mangsa telah dihantar ke Hospital Sik untuk bedah siasat, manakala siasatan lanjut berhubung kejadian itu akan dijalankan.

Sementara itu, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Sik Haisul Aishah Mohd Napiah berkata, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Sik mendapat maklumat mengenai kejadian ribut di daerah itu, yang berlaku antara 5.30 petang hingga 6.15 petang tadi.

Katanya, ribut yang melanda di beberapa kawasan di daerah itu menyebabkan kerosakan kepada rumah penduduk dan bangunan lain selain menyebabkan pokok tumbang, namun pihaknya belum memperoleh maklumat terperinci jumlah rumah yang terlibat.

“APM Sik menerima beberapa panggilan dari sekitar daerah Sik berhubung kejadian pokok tumbang yang kena rumah penduduk, di Kampung Tanjong Kampung Sena dan Beris Jaya,” katanya.- BERNAMA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button