Politik

Dong Zong: Ramasamy tak faham banyak bantahan dari golongan hak Melayu

TIMBALAN Ketua Menteri Pulau Pinang II, P Ramasamy menyatakan beliau tidak faham mengapa kongres anjuran Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah menerima banyak bantahan daripada golongan hak Melayu terhadap Cina Malaysia (Dong Zong).

Menurut Ramasamy, tidak ada apa-apa perkauman atau ketegangan mengenai kongres berkaitan isu pengajaran tulisan Jawi  di sekolah vernakular yang telah dibatalkan atas perintah mahkamah pada Jumaat.

“Saya tidak faham mengapa terdapat begitu banyak bantahan dari golongan hak Melayu yang bukan sahaja mahu kongres ini dibatalkan tetapi mengancam dengan rusuhan kaum jika ianya diteruskan.

“Hal ini berlaku di bawah pentadbiran kerajaan PH yang sebenarnya dilantik untuk memperjuangkan kebebasan dan permulaan baru bagi rakyat Malaysia,” kata Ramasamy.

Menurut beliau, perintah mahkamah yang diperolehi oleh pihak polis Kajang untuk membatalkan kongres atas alasan mengelakkan ketegangan kaum itu adalah sejenis usaha imajinatif yang dibawa oleh kumpulan hak Melayu.

“Ini adalah sejenis usaha imajinatif tanpa asas sebenar yang dibawa oleh kumpulan hak Melayu yang mengancam bahawa sekiranya kongres pendidikan Cina berlangsung, mungkin akan berlaku kekacauan di negara ini.

“Pihak polis yang sepatutnya mengambil tindakan terhadap penyebar berita palsu dan kebencian telah mencari jalan mudah dengan memohon mahkamah untuk membatalkan kongres ini,” kata Ramasamy.

Ramasamy juga percaya banyak bantahan terhadap kongres itu disebabkan pandangan negatif yang dilemparkan oleh Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Saya percaya bahawa kongres Dong Zong berhubung skrip Jawi tidak akan dapat menerima banyak bantahan sekiranya Perdana Menteri Mahathir Mohamad tidak memberikan beberapa pandangan negatif terhadapnya.

“Kenyataannya bahawa kongres Cina mungkin boleh menimbulkan pertentangan yang serius dari kalangan orang Melayu mungkin telah menggalakkan kumpulan hak Melayu untuk melancarkan serangan perkauman mereka terhadap Dong Zong.

“Serangan ganas ini memberikan gambaran bahawa bantahan ini telah dirancang dengan baik,” kata Ramasamy.-SM

(Visited 125 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button