Ekonomi

DAYTHREE DIGITAL ISYTIHAR DIVIDEN INTERIM PERTAMA SEBANYAK 0.725 SEN

KUALA LUMPUR, 29 MAY 2024 – Daythree Digital Berhad (“Daythree” atau “Kumpulan”), penyedia Perkhidmatan Perniagaan Global (“GBS”) terkemuka, mengumumkan keputusan kewangannya bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2024 (“S1 TK2024”), dengan hasil sebanyak RM23.7 juta.

Untuk S1 TK2024, Daythree mencapai Keuntungan sebelum Cukai (“PBT”) sebanyak RM2.3 juta dan Keuntungan Selepas Cukai (“PAT”) sebanyak RM1.7 juta, mencerminkan prestasi operasi yang kukuh.

Keuntungan kasar Kumpulan berjumlah RM4.7 juta, menunjukkan bahawa keuntungannya kekal sejajar dengan pertumbuhan industri, menekankan kemampanan model perniagaan Daythree.

Berbanding dengan suku sebelumnya yang terdekat (“S4 TK2023”), Kumpulan mencatatkan peningkatan dalam hasil daripada RM23.6 juta kepada RM23.7 juta. Bagaimanapun, keuntungan kasar berkurangan daripada RM5.6 juta kepada RM4.7 juta, dan PBT berkurangan daripada RM3.2 juta kepada RM2.3 juta.

Pengurangan ini terutamanya disebabkan oleh jumlah urus niaga yang lebih rendah daripada pelanggan tertentu, menyebabkan hasil yang lebih rendah daripada pelanggan ini dan margin keuntungan kasar yang lebih rendah untuk Q1 TK2024.

Lembaga Pengarah juga mengisytiharkan dividen interim pertama satu peringkat sebanyak 0.725 sen sesaham bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2024, berjumlah dividen yang perlu dibayar sebanyak RM3.48 juta.

Tarikh kelayakan untuk dividen ialah 19 Jun 2024, dengan tarikh pembayaran ditetapkan pada 28 Jun 2024. Pengisytiharan dividen ini menekankan komitmen Daythree untuk menyampaikan nilai pemegang saham.

Semasa Mesyuarat Agung Tahunan (“AGM”) yang diadakan pada 29 Mei 2024, kesemua lima (5) resolusi telah berjaya diluluskan oleh para pemegang saham. Kumpulan mengucapkan terima kasih kepada semua pemegang saham atas sokongan dan keyakinan mereka yang tidak berbelah bahagi terhadap hala tuju strategik Daythree dan prospek masa depan.

Pengarah Urusan Daythree, Raymond Davadass berkata pihaknya terus memanfaatkan teknologi dan kepakaran industri untuk menyampaikan perkhidmatan yang tiada tandingan kepada pelanggan.

“Pendekatan kami dipandu oleh komitmen kami untuk mencipta nilai jangka panjang dan pulangan ketara untuk para pemegang saham kami. Pengisytiharan dividen ini menekankan lagi daya tahan kami di tengah-tengah cabaran dan pelaksanaan strategik kami,” katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, syarikat juga amat menghargai sokongan para pemegang saham dan dengan prospek industri GBS yang menjanjikan pertumbuhan dan kejayaan jangka panjang.

Dengan industri GBS global pada trajektori menaik, Daythree berada pada kedudukan optimum untuk menangkap pertumbuhan ini, terutamanya dengan industri GBS Malaysia dijangka berkembang daripada RM24.8 bilion pada 2023 kepada RM31.7 bilion menjelang 2027, pada CAGR sebanyak 6.3%.

Tinjauan yang menjanjikan ini dicerminkan dalam pelaburan strategik Daythree dan penggunaan RM33.1 juta yang diperoleh daripada penyenaraian yang berjaya di Pasaran ACE Bursa Malaysia, dengan baki RM15.5 juta diperuntukkan untuk pengembangan perniagaan selanjutnya; di mana RM0.7 juta telah digunakan untuk pembesaran pejabat, RM1.2 juta untuk pengambilan pakar industri, RM0.9 juta untuk perbelanjaan modal, RM11.0 juta untuk modal kerja, RM3.7 juta untuk perbelanjaan penyenaraian, dan seorang sulung RM0.1 juta digunakan dalam aktiviti penjenamaan, pemasaran dan promosi.

Sehingga 29 Mei 2024, 5:30 P.M., harga saham Daythree berada pada RM0.350, menunjukkan modal pasaran sebanyak RM168.0 juta, mencerminkan keyakinan pelabur terhadap hala tuju strategik Kumpulan dan potensi masa depan.

(Visited 28 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button