Ekonomi

Daya tarikan stok sarung tangan yang berlebihan daripada IHU & Omicron?

KUALA LUMPUR: Kemunculan varian baharu Covid-19 iaitu Omicron dan IHU mungkin tidak memberikan daya tarikan yang berlebihan untuk harga saham pembuat sarung tangan, menurut pemerhati pasaran.

Walaupun varian baharu itu positif untuk meningkatkan sentimen, ia hanya akan menjadi tindak balas tergesa-gesa sementara dan pada asasnya tidak mendorong stok sarung tangan secara drastik, tambah mereka.

Pada Rabu, saham Hartalega Holdings Bhd, Top Glove Corp Bhd, Kossan Rubber Industries Bhd dan Supermax Corp Bhd meningkat dalam reaksi yang jelas terhadap berita mengenai kemunculan IHU khususnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Areca Capital Sdn Bhd Danny Wong Teck Meng berkata akhirnya, pergerakan kaunter sarung tangan akan bergantung kepada permintaan dan harga jualan purata (ASP) dalam tempoh setahun akan datang.

“Permintaan untuk sarung tangan melonjak sejak dua tahun lalu akibat pandemik Covid-19. Dengan varian tambahan, itu tidak bermakna lebih banyak sarung tangan akan digunakan,” katanya kepada New Straits Times.

Wong berkata sementara permintaan global masih ada, lebihan bekalan sarung tangan terus meningkat apabila lebih ramai pemain baharu dan pembuat sarung tangan sedia ada mula meningkatkan pengeluaran.

“Pasaran akan menetapkan harga dalam isu lebihan penawaran dan permintaan mungkin berkurangan. Bekalan adalah kesinambungan kekal (lebih banyak kilang dalam pembuatan) tetapi permintaan adalah sementara (kerana pandemik Covid-19).”

Beliau menambah bahawa pasaran ragu-ragu sama ada ASP boleh dikekalkan pada tahap semasa.

Ketua jualan ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd Vincent Lau bersetuju bahawa kenaikan awal saham sarung tangan adalah berdasarkan sentimen pada varian baharu itu.

Keadaan semasa tidak mungkin mampan dalam jangka panjang, katanya, sambil menambah ia hanyalah peluang dagangan.

“Ia adalah reaksi sentakan lutut. Saya tidak fikir untuk jangka panjang, ia boleh menyokong harga saham kerana keadaan secara beransur-ansur menjadi endemik dengan pukulan penggalak yang dipercepatkan,” kata Lau kepada NST.

Hong Leong Investment Bank Bhd (HLIB) berkata harga getah nitril butadiena dijangka terus berada dalam aliran rendah, berikutan kapasiti masuk tambahan dan permintaan yang meruncing bagi sarung tangan nitril.

Ia menambah bahawa harga lateks juga berkemungkinan meningkat dalam beberapa bulan akan datang disebabkan fenomena La Niña, diikuti dengan musim sejuk.

“ASP juga dijangka terus menurun, dengan kuantum yang lebih rendah sebanyak 5.0 peratus bulan ke bulan kerana harga sarung tangan telah jatuh lebih hampir kepada paras pra-Covid.”

HLIB berkata sarung tangan nitril semasa ASP berjumlah AS$25 hingga AS$30 setiap 1,000 keping berbanding tahap pra-pandemik kira-kira AS$21.

Pada hari Rabu, saham Top Glove naik 11 sen atau 4.7 peratus kepada RM2.44, Hartalega meningkat 23 sen 4.2 peratus kepada RM5.75, Kossan Rubber naik sembilan sen atau 4.8 peratus kepada RM1.96, manakala Supermax susut tujuh sen atau 4.9 peratus pada RM1.51.

Pada 4.15 petang Khamis, Top Glove susut dua sen atau 0.82 peratus pada RM2.42, Hartalega kekal tidak berubah pada RM5.75, Kossan Rubber meningkat dua sen atau 1.02 peratus kepada RM1.98, manakala Supermax susut satu sen atau 0.66 peratus pada RM1.50.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button