Nasional

Datuk Seri Dr Irmohizam dilantik sebagai Profesor Adjung

DATUK SERI Dr Irmohizam Ibrahim, Pengarah Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) telah dilantik sebagai Profesor Adjung yang bertugas di Pejabat Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) di National Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM) untuk tempoh dua tahun, berkuat kuasa 1 Mac 2023 hingga 28 Februari 2025.

Surat pelantikan itu disampaikan oleh Naib Canselor UPNM, Leftenan Jeneral Datuk Hasagaya Bin Abdullah dan disaksikan oleh Prof Dato’ Dr Norhasni Zainal Abidin dan Prof Datuk Ts. Dr Ahmad Mujahid Ahmad Zaidi, kedua-duanya dari Pejabat Naib Canselor.

Peranan Irmohizam sebagai Profesor Adjung adalah untuk membantu dalam pembangunan potensi kerjasama dengan pelbagai pihak luar untuk manfaat pelajar dan pekerja termasuk penempatan latihan industri, program mobiliti pelajar serta industri sambungan untuk pekerja.

Irmohizam juga akan dengan menyampaikan syarahan dan mengambil bahagian dalam dialog dan seminar dalam bidang kepakarannya kepada pelajar dan pekerja UPNM.

Tambahan pula, beliau akan memainkan peranan penting dalam mempromosikan UPNM dalam pameran, dialog, seminar dan persidangan antarabangsa dan membantu dalam membimbing universiti dengan menyediakan pandangan strategik dalam aspek akademik dan pengantarabangsaan.

“Peranan baharu ini membentangkan lembaran baharu dalam hidup saya, dan saya bersedia untuk memikul tanggungjawab baharu dan menyumbang secara positif kepada pertumbuhan dan pembangunan UPNM.

“Saya akan berusaha untuk melakukan yang terbaik untuk melaksanakan mandat peranan ini dan menegakkan nilai dan prinsip UPNM dan membawa nama UPNM di arena tempatan dan global,” kata Irmohizam.

Irmohizam akan memanfaatkan kemahiran dan kepimpinan beliau serta kepakaran beliau dalam industri perniagaan di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Pengiktirafan ini menunjukkan kecemerlangan menyeluruh Irmohizam dan WTCKL ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada beliau atas penghormatan dan pengiktirafan berprestij ini. – SM

 

(Visited 391 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button