Ekonomi

Dagangan saham SCIB digantung ekoran gagal kemukakan laporan tahunan

DAGANGAN saham Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB) telah digantung pada Selasa selepas kumpulan itu gagal mengemukakan laporan tahunannya.

Sebelum penggantungan itu, saham pengeluar produk konkrit pratuang yang berpangkalan di Sarawak itu meningkat dua sen kepada 20.5 sen.

Rabu lalu (3 Nov), syarikat itu menerima amaran daripada Bursa Malaysia bahawa sahamnya berdepan penggantungan daripada dagangan jika gagal mengeluarkan laporan tahunannya bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2021 (FY21) menjelang Isnin (8 Nov).

Terdahulu pada 26 Okt, Bursa Malaysia telah menolak permohonan syarikat itu untuk lanjutan masa sehingga 31 Dis untuk mengeluarkan laporan tahunannya bagi FY21.

SCIB berkata perubahan juruaudit luar dan kesan sekatan pergerakan di Malaysia dan luar negara akibat pandemik Covid-19 telah menjejaskan penyerahan laporan tahunan FY21.

SCIB adalah syarikat kedua di bawah kendalian Datuk Mohd Abdul Karim Abdullah yang telah digantung daripada dagangan oleh bursa saham kerana ketidakpatuhan.

Syarikat Serba Dinamik Holdings Bhd juga telah digantung daripada berdagang sejak 22 Okt selepas kumpulan itu gagal mematuhi arahan bursa saham untuk mendedahkan kemas kini penemuan fakta semakan bebas khasnya yang sedang berjalan mengenai percanggahan dalam akaun kewangannya untuk 12- tempoh bulan berakhir 31 Dis 2020.

SCIB mempunyai pengasas bersama Serba Dinamik Abdul Karim sebagai pemegang saham utama bersamanya.

Abdul Karim kini memegang 24% kepentingan dalam SCIB dan 21.23% kepentingan dalam Serba Dinamik.

SCIB berada di bawah tekanan sejak Serba Dinamik terlibat dalam pertikaian audit dengan bekas juruaudit luarnya KPMG.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button