Alam SekitarBanjir

Daerah Pendang waspada banjir

ALOR STAR: Pihak berkuasa sedang memantau rapi 10 penempatan rendah di seluruh Pendang selepas paras air di sebuah sungai di daerah ini mencapai paras berbahaya berikutan hujan lebat berterusan selama beberapa jam.

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia Pendang Yuslina Yusoff berkata walaupun dalam keadaan membimbangkan, tiada pusat pemindahan banjir telah diaktifkan buat masa ini kerana penduduk yang terjejas memilih untuk tinggal di rumah masing-masing.

“Paras air sungai di lembangan Sungai Kedah mencecah paras bahaya 2.82 meter berikutan hujan berterusan sejak lewat malam tadi.

“Manakala di Sungai Pendang, arus air deras tetapi paras air semakin surut.

“Tiada pusat pemindahan banjir yang diaktifkan buat masa ini kerana mangsa yang terjejas memilih untuk tinggal di rumah masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan.

Yuslina berkata, antara penempatan yang diletakkan dalam pemerhatian ialah Kampung Sukamari, Kampung Seberang Pendang, Kampung Banggol Kambing, Kampung Titi Kera, Kampung Alor Ali, Kampung Banggol Besi, Pekan Tanah Merah, Kampung Rambai, Kampung Alor Pudak dan penempatan di belakang Stesen Bomba Sukarelawan Pendang.

“Satu rumah di Kampung Sukamari dan dua rumah di lembing Kampung Seberang Pendang dilanda banjir kilat, namun keluarga terbabit enggan dipindahkan buat masa ini.

“Lokasi lain tidak mempunyai rumah yang terjejas banjir dan penduduk selamat buat masa ini.

“Kami memantau dengan teliti keadaan ini kerana sungai telah mencapai tahap berbahaya,” katanya.

Pada Isnin, Jabatan Meteorologi menggesa orang ramai di Kedah berwaspada dengan ketibaan angin barat dan barat laut menjelang Rabu.

Pengarahnya negeri Muhammad Khalil Ab Aziz berkata angin kencang, diikuti hujan lebat dan ribut petir dijangka berlarutan sehingga tujuh hari.

Katanya, beberapa kawasan di Kedah akan mengalami hujan lebat dan ribut petir selama tujuh hari.

(Visited 365 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button