Ekonomi

City Motors Group lancarkan Alfa Bangsar

SYARIKAT City Motors Group secara rasmi hari ini telah melancarkan Alfa Bangsar bernilai RM450 juta di Kuala Lumpur dan galeri jualannya. Projek itu adalah pembangunan bercampur dan ianya dijangka siap pada pertengahan 2023.

Semasa pelancaran di Kompleks Wan Kien sbentar tadi, City Motors Group mengumumkan bahawa pada masa ini pembinaan projek 42 tingkat itu telah hampir mencapai tingkat 20.

Hadir pada majlis pelancaran itu ialah Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof, Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Dr Mah Hang Soon, bekas Menteri Besar Perak, Datuk Tajol Rosli Ghazali, Pengerusi City Motors Group, Datuk Dr Foo Wan Kien, Ketua Pegawai Eksekutif City Motors Group, Terence Chia dan PengarahCity Motors Group, Foo Yit Tung.

Fadillah berkata bahawa City Motors Group bagai “menentang arus” dengan membangunkan pembangunan penggunaan campuran mewah, sesuatu yang dielakkan oleh kebanyakan pemaju pada ketika ini.

“Saya gembira mendengar bahawa syarikat City Motors Group baru-baru ini telah mendapat perintah pembangunan untuk memulakan pembinaan satu lagi projek pembangunan bercampur bertingkat tinggi di Bukit Bintang. Kedua-dua projek (projek Alfa Bangsar dan Bukit Bintang) mempunyai jumlah kasar yang digabungkan nilai pembangunan berjumlah RM2 bilion dan dijangka dapat membantu menggiatkan semula ekonomi negara manakala kesan limpahan projek ini boleh memanfaatkan lebih 140 industri sokongan,” kata Fadillah.

Alfa Bangsar dibina di atas tanah pegangan bebas di kawasan Bangsar, dengan hanya 178 pangsapuri servis ditawarkan untuk jualan, kata Chia.

“Pada pandangan saya tentang perniagaan kami, semasa kita semua dikenakan perintah kawalan pegerakkan yang lalu, kami mengkaji dan mencari sisi positifnya bahawa mereka yang telah dihadkan pergerakkan dan duduk di dalam rumah mereka selama kira-kira dua tahun kini mendambakan untuk melancong. Hotel ini akan meningkatkan perkhidmatan hospitaliti di kawasan hiburan ini,” tambahnya, bahawa nama Alfa Bangsar diambil sempena jenama Alfa Romeo yang terkenal dan jenama tersebuat berkait rapat dengan penubuhan awal City Motors Group.

Chia juga berkata syarikat itu bercadang untuk membangunkan lebih 300 ekar bank tanah di Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Cheras, Perak dan Pahang. Projek di Pulau Pinang dan Cheras, seluas lebih 60 ekar, akan diumumkan tahun depan.

Ketua Pegawai Eksekutif City Motors Group, Terence Chia sedang memperjelaskan tentang projek Alfa Bangsar kepada Datuk Seri Fadillah Yusof serta diperhatikan oleh Datuk Dr Mah Hang Soon.

“Oleh kerana wabak Covid-19 melanda seluruh dunia, kami agak perlahan dari segi kemajuan pembinaan,” kata Wan Kien pada sidang media selepas pelancaran itu, sambil menambah bahawa terdapat keperluan bagi kerajaan untuk menghasilkan sistem yang lebih baik untuk mengelakkan kelewatan. dalam pembinaan projek. Wan Kien juga ada menyatakan bahawa syarikat itu juga aktif dalam melakukan kerja amal dan menderma.

Manakala Yit Tung, yang juga cucu Wan Kien, berkata City Motors Group sedang mencari peluang untuk memaksimumkan simpanan tanah pegangan bebas utamanya.

“Kami mungkin kurang dikenali dalam kalangan perniagaan hartanah, kami lebih suka membangunankan projek secara taktikal berprofil rendah tetapi portfolio kami mempunyai nilai hartana lebih RM600 juta di Taman Nirwana di Ampang sebagai bukti kami serius dalam bidang perniagaan ini” katanya.

Alfa Bangsar terletak berhampiran dengan pelbagai kemudahan seperti Mid Valley City, Bangsar Village, Nu Sentral, Bangsar Shopping Centre, Bukit Bintang, KLCC, Pusat Perubatan Pantai, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan juga Hospital Assunta. Ia juga boleh diakses melalui Stesen KTM Mid Valley, stesen LRT Bangsar dan KL Sentral. – SM

(Visited 492 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button