Ekonomi

CIMB lantik Novan Amirudin sebagai CEO kumpulan

CIMB Group Holdings Bhd telah melantik Novan Amirudin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif kumpulannya berkuat kuasa 1 Julai.

Dalam satu kenyataan, Kumpulan CIMB berkata Novan akan mengambil alih daripada Abdul Rahman Ahmad, yang berundur pada 30 Jun.

Seorang akauntan bertauliah, Novan mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam industri perbankan dan penasihat di seluruh Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Beliau kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif bersama perbankan borong kumpulan (GWB) serta Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Investment Bank Bhd.

“Sejak menyertai CIMB pada 2022, Novan telah mengubah GWB, yang merupakan perniagaan terbesar dalam CIMB, dan melaksanakan model operasi baharu untuk memudahkan, menyah lapisan dan mengkhusus untuk mempertajam fokus dan pelaksanaannya,” kata kenyataan itu.

Sebelum menyertai CIMB, Novan menghabiskan hampir 16 tahun bersama JP Morgan, dengan jawatan terakhirnya sebagai ketua pasaran modal ekuiti (Asia Tenggara) dan ketua perbankan pelaburan (Malaysia). Sebelum itu, beliau berkhidmat dengan PwC, di mana beliau mengkhusus dalam nasihat kewangan korporat.

Pengerusi CIMB, Datuk Nasir Ahmad menyifatkan Novan sebagai seorang jurubank berpengalaman yang cemerlang dalam kepimpinan strategik dan menunjukkan rekod prestasi yang kukuh dalam transformasi organisasi serta memacu hasil.

Bagi menyokong Novan, Kumpulan CIMB turut mengumumkan pelantikan Gurdip Singh Sidhu sebagai Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Bank dan Malaysia.

Gurdip, yang telah menghabiskan hampir 18 tahun di CIMB dalam pelbagai peranan kepimpinan kanan, kini merupakan ketua pegawai operasi dan pegawai di Kumpulan CIMB.

Dalam peranan baharunya, beliau akan bertanggungjawab terutamanya untuk pengurusan harian pasaran rumah dan geografi operasi teras CIMB. – SM

(Visited 42 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button