Luar Negara

China akui kemunculan semula kes Covid-19 lebih rumit tetapi ‘boleh dikawal’

KEMUNCULAN semula kes Covid-19 di China, yang disebabkan terutamanya oleh varian Delta, lebih rumit tetapi wabaknya secara umum dapat dikawal, kata pegawai China pada hari Khamis.

Dalam gelombang terbaru, 15 daripada 31 wilayah di tanah besar China telah melaporkan jangkitan Covid-19, kata He Qinghua, seorang pegawai kanan Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC), pada sidang media yang dianjurkan oleh pasukan petugas antara agensi Majlis Negeri.

“Selagi pihak berkuasa tempatan menerapkan pelbagai langkah pencegahan dan kawalan, saya rasa wabak ini akan terkawal dalam tempoh dua hingga tiga masa inkubasi,” katanya.

Dia mengakui bahawa gelombang baharu ini lebih rumit dan telah memberi tekanan pada usaha respons kerana mempunyai banyak sumber yang diimport dan telah mempengaruhi banyak orang dan tempat.

Seorang jurucakap NHC, Mi Feng mengatakan pada sidang media bahawa terdapat peningkatan risiko wabak penyebaran ketika wabak sporadis berlaku di beberapa tempat semasa puncak perjalanan musim panas.

Setiap kali ada wabak, langkah-langkah yang paling ketat harus diambil untuk mengendalikannya secepat mungkin, kata Mi Feng.

Tanah besar China pada hari Rabu melaporkan 62 kes baru Covid-19 yang disebarkan secara tempatan, kata NHC dalam laporan hariannya pada hari Khamis.

Dari kes yang ditularkan secara tempatan, 40 dilaporkan dari Jiangsu, sembilan dari Hunan, tiga masing-masing dari Beijing, Shandong, Henan dan Yunnan, dan satu dari Hubei.

Wabak terbaru ini berpunca dari penerbangan yang berlepas dari Rusia dan mendarat di Nanjing, ibu kota wilayah Jiangsu China timur. Penjujukan genom virus selanjutnya mendapati bahawa semua strain dalam kebangkitan Covid-19 baru-baru ini adalah varian Delta yang sangat berjangkit.

Dia Qinghua mengatakan langkah pencegahan Covid-19 China berkesan terhadap varian tersebut.

Vaksin yang diberikan di seluruh negara – melebihi 1.72 bilion dos pada hari Rabu – juga menunjukkan kesan pencegahan dan perlindungan yang baik terhadap varian tersebut, katanya.

China sebelumnya telah berjaya menghentikan penyebaran varian di beberapa wilayah berpenduduk padat dengan pergerakan penduduk yang tinggi di wilayah Guangdong, yang membuktikan langkah-langkah termasuk vaksinasi, memakai topeng, sering mencuci tangan, menjaga jarak sosial, dan mengelakkan tempat yang sesak adalah berkesan, rasmi kata. – Xinhua

(Visited 226 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button