Luar Negara

Bonjolan mengandungi testis, alat kelamin wanita ditemui dalam pesakit lelaki

DOKTOR terkejut apabila mendapati seorang pesakit hernia mempunyai bonjolan yang mengandungi testis dan alat kelamin wanita.

Bonjolan itu didapati mengandungi ovari, tiub fallopio dan rahim.

Ini bermakna pesakit berusia 67 tahun, yang merupakan bapa kepada tiga anak dilahirkan dengan satu testis dan juga mempunyai kedua-dua alat kelamin lelaki dan wanita.

Menurut Daily Star, dalam kes ini, lelaki dari Kosovo itu yang telah menjalani hidupnya sebagai seorang lelaki, didapati turut mempunyai rahim semasa pakar bedah memulakan pembedahan untuk hernia.

Doktor kemudiannya mendiagnosis pesakit dengan Persistent Mullerian Ducts Syndrome (PMDS).

Semasa di dalam rahim, semua janin membina proto-rahim yang dikenali sebagai Salur Mullerian, yang biasanya disebabkan oleh hormon untuk mengecut dan akhirnya hilang.

Walaubagaimanapun, kadang kala hormon ini tidak dihasilkan, yang bermaksud Salur Mullerian tumbuh menjadi rahim, ovari, dan tiub fallopio.

Oleh kerana pembesaran zakar memerlukan hormon yang berbeza, ini menyebabkan kanak-kanak dilahirkan sebagai interseks, bermakna mereka dilahirkan dengan kedua-dua zakar dan faraj.

Penghidap PMDS mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi mandul tetapi lelaki itu mempunyai tiga orang anak sebelum penemuan mengejutkan itu. – SM

(Visited 275 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button