Politik

BN berhadapan 2 calon Bebas di PRK Chini

PILIHAN Raya Kecil DUN Chini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Calon Barisan Nasional, Mohd Sharim Md Zain dan 2 calon bebas.

Dua calon bebas adalah Mohd Shukri Mohd Ramli dan  Tengku Datuk Zainul Hisham Tengku Hussin.

PRK DUN Chini diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Seri Abu Bakar Harun, 60, di Hospital Kuala Lumpur akibat serangan jantung selepas terjatuh dan mengalami sesak nafas.

Pada PRU14, Abu Bakar mempertahankan kerusi DUN Chini dengan majoriti 4,622 undi selepas memperoleh 10,027 undi menewaskan calon PAS Mohd Fadhil Noor Abdul Karim (5,405) dan Mohamad Razali Ithnain dari PKR (1,065).

SPR menetapkan pengundian awal bagi PRK DUN Chini pada 30 Jun manakala hari mengundi pada 4 Julai. DUN Chini, yang merupakan antara empat DUN di bawah Parlimen Pekan.


Daftar pemilih bagi PRK DUN Chini mengandungi 20,990 pengundi terdiri daripada 20,972 pengundi biasa dan 18 pengundi awal polis.-SM

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button