Ekonomi

Bintai rayu PM campur tangan projek UNIMEL

PETALING JAYA 29 Mac – Bintai Kinden Corporation Berhad (Bintai Kinden), pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (M&E), telah diklasifikasikan sebagai tersenarai penerbit terjejas menurut Perenggan 2.1(f) Nota Amalan 17 (PN17) keperluan penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Securities), memberi tekanan kepada kerajaan Melaka untuk tidak mengambil tindakan bagi menangani pembayaran yang terhutang Syarikat daripada projek Universiti Melaka (UNIMEL) menyebabkan kegagalan kemudahan pembiayaan Islam sebanyak RM109 juta.

Pengarah Eksekutif Bintai Kinden Azeri Azerai berkata pihaknya ingin merayu kepada Perdana Menteri untuk mendapatkan penyelesaian berhubung isu ini demi kepentingan pelajar UNIMEL, kerana syarikat telah berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan penginapan kampus. CMI Melaka diwajibkan untuk menambah apa-apa kekurangan dalam pembayaran sebagai sebahagian daripada perjanjian kemudahan pembiayaan dengan MBSB tetapi tambah nilai telah tidak mencukupi manakala KTIMB, yang diperlukan sebagai sebahagian daripada perjanjian konsesi untuk mencagarkan tanah atau hartanah dengan nilai pasaran tidak kurang daripada RM42.5 juta untuk melindungi risiko kredit Bintai Kinden, tidak berbuat demikian.

“Kami menjadi mangsa status PN17 kerana kerajaan Melaka dilihat tidak sesuai walaupun beberapa siri mesyuarat untuk mengambil tindakan bagi menangani RM49.8 juta yang terhutang kepada OPM oleh Kolej Teknologi Islam Melaka Berhad (“KTIMB”) untuk pembinaan penginapan kampus pelajar UNIMEL,” katanya di sini hari ini.

Baca juga: Bintai Kinden rekod RM93.8j dalam sembilan bulan 2023

Klasifikasi PN17 dibuat selepas MBSB Bank Berhad (MBSB) mengeluarkan notis penamatan bertarikh 29 Mac 2023 kepada Bintai Kinden sebagai penjamin korporat dan anak syarikat milik penuhnya, Optimal Property Management Sdn Bhd (“OPM”), sebagai peminjam berhubung berkenaan RM109 juta dalam kemudahan perbankan Islam di mana Syarikat dan/atau OPM telah ingkar.

KTIMB ialah pengendali UNIMEL, yang telah memberikan kontrak melalui perjanjian konsesi kepada OPM pada awal 2016 bernilai RM121 juta untuk membina penginapan pelajar untuk kampus tersebut.

Perjanjian konsesi 25 tahun itu terdiri daripada tiga tahun pembinaan dan 22 tahun perkhidmatan penyelenggaraan di mana KTIMB diwajibkan membayar OPM untuk penyelenggaraan penginapan kampus. OPM telah mengambil kemudahan pembiayaan Islam bertempoh 17 tahun sebanyak RM109 juta dengan MBSB untuk membiayai sebahagian projek penginapan kampus UNIMEL, yang telah siap pada 2019.

“Kami juga telah menghantar pelbagai peringatan kepada KTIMB serta Ketua Menteri Melaka Diperbadankan (“CMI Melaka”) mengenai perkara itu. Mari kita jelaskan bahawa walaupun tidak dibayar atau pembayaran tidak tetap oleh kedua-dua pihak, Bintai Kinden telah membayar hutangnya kepada MBSB dan telah membayar RM18.6 juta dari Mac 2021 hingga Disember 2022 ke arah kemudahan pembiayaan walaupun hanya mengutip RM3.7 juta daripada KTIMB,” tambahnya.

Berikutan pertikaian itu, Bintai Kinden memberi keyakinan kepada pihak berkepentingan bahawa perniagaannya yang lain seperti Mekanikal & Kejuruteraan dan Minyak & Gas berjalan seperti biasa. Syarikat mempunyai jumlah buku pesanan yang belum dibilkan berjumlah RM142.95 juta.

(Visited 306 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button