Nasional

Beruang matahari yang menyerang ahli bomba Yan kembali ke alam liar

BERUANG matahari seberat 90kg yang berkeliaran menyerang seorang anggota bomba bantuan di Yan awal bulan ini, telah dilepaskan semula ke alam liar.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar negeri Jamalul Nasir Ibrahim berkata, beruang itu dilepaskan di lokasi yang tidak didedahkan selepas menerima rawatan perubatan dan ditempatkan dalam kurungan sehari.

“Beruang itu dilepaskan pada 3 Feb selepas doktor haiwan mengesahkan ia berada dalam keadaan sihat.

“Kami telah berhubung dengan Pusat Menyelamat Hidupan Liar Kebangsaan di Sungkai. Mereka mempunyai doktor haiwan mereka sendiri dan beruang itu tidak akan dilepaskan jika ia tidak bersedia untuk hidupan liar lagi,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dia mengesahkan bahawa beruang matahari itu berusia kira-kira sembilan tahun dan tidak disimpan sebagai haiwan peliharaan eksotik oleh sesiapa seperti yang diduga.

Bagaimanapun, Jamalul berkata beliau tidak dapat mendedahkan lokasi sebenar di mana beruang itu dilepaskan kerana dasar pemuliharaan haiwan.

Tambahnya, spesies itu, secara saintifiknya dikenali sebagai Helarctos malayanus, sangat terancam akibat penebangan hutan yang berleluasa, selain diburu pemburu haram. -SM

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button