Berita

Berhenti membawa masuk pembantu rumah kami dengan visa pelancong

KUALA LUMPUR: Indonesia telah memberitahu Malaysia untuk menamatkan amalan membenarkan pekerja domestiknya masuk dengan visa pelancong terlebih dahulu dan kemudian memohon permit yang diperlukan, satu langkah yang diakui menteri sumber manusia M Saravanan akan menimbulkan masalah.

Beliau berkata ini akan menjadi “masalah utama” ketika beliau memuktamadkan memorandum persefahaman (MoU) antara kedua-dua negara mengenai pengambilan pekerja domestik Indonesia yang akan ditandatangani bulan depan.

Difahamkan, perkara ini telah disampaikan kepada pasukan Malaysia oleh Indonesia semasa rundingan MoU yang sedang dijalankan.

Malaysia membenarkan warga Indonesia yang ingin bekerja di negara itu memasuki visa pelancong sebelum memohon permit kerja, satu amalan yang ingin dihentikan oleh Jakarta kerana ia boleh dieksploitasi oleh pihak tertentu.

“Saya menghadapi masalah besar dengan kerajaan Indonesia kerana ia meminta Malaysia berhenti membenarkan pekerja domestik masuk sebagai pelancong,” kata Saravanan kepada media hari ini.

“Hari ini, kami mempunyai persefahaman bahawa mana-mana warga Indonesia yang datang ke Malaysia dengan visa pelancong boleh memohon permit kerja. Itu adalah salah satu dasar semasa kami.

“Kerajaan Indonesia percaya ini adalah buruh paksa dan mereka telah meminta saya untuk menamatkan perkara ini sebelum mereka menandatangani MoU,” katanya semasa majlis Perkeso di sini.

Beliau berkata beliau akan membincangkan perkara itu dengan menteri dalam negeri Hamzah Zainudin.

Kerajaan telah melarang pengambilan pekerja asing baharu, termasuk pekerja rumah tangga, kerana pandemik Covid-19.

Pada September tahun lalu, kerajaan meluluskan kemasukan 32,000 pekerja asing bagi mengurangkan kekurangan tenaga kerja dalam sektor perladangan.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button